Peningkatan Perkhidmatan Kereta Api: Pembelian ETS Baru dan Komuter Menguatkan Laluan Utara dan Selatan, Kata Menteri Pengangkutan

hartatanah.com-ETS

KUALA LUMPUR: Menteri Pengangkutan telah mengumumkan pembelian Perkhidmatan Kereta Api Elektrik (ETS) dan kereta komuter baru, yang akan membantu meningkatkan frekuensi di sepanjang laluan Selatan dan Utara.

Menurut Anthony Loke, jalur ETS Gemas-Johor Baru akan menerima sepuluh set ETS baru, dan segmen Komuter Utara KTM akan menerima enam kereta komuter.

“Menteri Pengangkutan membeli sepuluh set ETS baru dan enam set kereta komuter untuk sektor utara untuk meningkatkan frekuensi kereta api.”

“Pembelian set ETS baru akan berkhidmat kepada sektor selatan yang merentasi Gemas (Negri Sembilan) hingga Johor Baru,” katanya pada hari Khamis (16 November), ketika perdebatan Budget 2024 di Dewan Rakyat berakhir.

Loke juga menyatakan bahawa kerajaan mengakui permintaan tinggi untuk tiket ETS ke utara dari Kuala Lumpur dan bahawa rancangan telah dibangunkan untuk meningkatkan frekuensi.

Beliau berkata, “Kemampuan operator akan ditingkatkan supaya perkhidmatan (ETS) boleh memberi manfaat kepada lebih ramai pendatang.”

Dalam perkara lain, Loke menyatakan bahawa kementerian akan mempertimbangkan untuk meneruskan Skypark Link yang kini ditangguhkan selepas Rancangan Pemulihan Lapangan Terbang Subang (SARP) diselesaikan dalam tempoh tiga tahun ke depan.

“Ketika Lapangan Terbang Subang dibina semula dalam tiga tahun dan mempunyai lebih banyak trafik udara, kami akan menghidupkannya (Skypark Link), tetapi mungkin dengan model yang lebih baru.”

“Dengan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), kami akan membincangkan dengan pihak-pihak yang berkaitan bagaimana mengendalikan Skypark Link.”

“Kami tidak akan membuang jalan yang sedia ada.” “Kami akan melihat model perniagaan yang lain,” katanya.

Loke berkata pada bulan Jun bahawa Kabinet telah meluluskan pembaharuan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang.