Syarikat Pahang Durian Tandatangani Perjanjian Strategik untuk Menerokai Pasaran Durian Musang King di China

hartatanah.com-Syarikat Pahang Durian Menaikkan Pasaran China Dengan Empat Perjanjian

Petaling Jaya: Syarikat Pahang Durian telah menandatangani empat perjanjian dengan syarikat-syarikat China untuk memperluaskan pasaran China untuk durian Raub Musang King beku.

Menurut Bernama, perjanjian itu melibatkan penubuhan sebuah syarikat untuk menjual dan membekalkan durian beku di China oleh Royal Pahang Durian Group, yang mengendalikan ladang durian 1,000 ekar di Raub.

Kesepakatan lain memerlukan syarikat Pahang Durian untuk tersedia di platform runcitt dan e-dagang dalam talian JD.com.

Syarikat menandatangani perjanjian dengan Chyau Fwu Land Holdings Co Lt Kumpulan Parkview, serta perjanjian kerangka kerja strategik dengan JD.com.

Perjanjian lain telah dicapai dengan SF Express China untuk memastikan penghantaran produk durian secara sistematik di China, serta perjanjian kerjasama penyelidikan dengan Universiti Malaya untuk meningkatkan produktiviti kilang.
“Kami sedang melihat potensi nilai pasaran durian di China sebanyak RMB130 bilion (sekitar RM84 bilion) pada tahun 2026,” kata Albert Chang, wakil ketua syarikat itu.

Beliau menyatakan bahawa perkongsian ini akan membolehkan syarikat itu menubuhkan reputasi Musang King durians Raub di China.

Syarikat ini, yang terletak di Petaling Jaya, telah ditubuhkan pada tahun 2006 untuk menanam durians di Truas, Raub. Tengku Puteri Iman Afzan, anak perempuan tertua penguasa Pahang Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah, berkhidmat sebagai ketua.