Pembukaan Semula Bahagian 6 Lebuh Raya Pantai Barat (WCE) Meringankan Trafik Mulai Esok, Dibuka Tanpa Tol Hingga Awal 2024!

Seksyen 6 Lebuh Raya Pantai Barat (WCE) akan dibuka semula kepada pengguna jalan raya esok, pada 21 November, jam 12:01 pagi. Orang ramai boleh mengakses WCE melalui Bandar Bukit Raja di Klang dan Assam Jawa di Kuala Selangor berikutan bahagian baru ini.

Kelebihan utama bagi bahagian baru ini ialah ia mengurangkan masa perjalanan dari Kapar ke Assam Jawa dan sebaliknya. seksyen 6 WCE mengurangkan masa perjalanan dari 45 minit kepada 15 minit berbanding laluan sedia ada.

Sponsored Ads

Selain itu, dari Persimpangan Assam Jawa, penumpang boleh mengakses secara terus ke Lebuhraya Kuala Lumpur – Kuala Selangor (LATAR). Sebelum ini, tiga seksyen jalan raya lagi boleh diakses oleh orang ramai, termasuk Seksyen 8 antara Hutan Melintang dan Teluk Intan.

Selain itu, terdapat juga Seksyen 9 WCE (Lekir – Changkat Chermin), 10 (Changkat Chermin – Beruas), dan 5 (Bandar Bukit Raja Selatan – Bandar Bukit Raja Utara). WCE kini mempunyai purata trafik harian sebanyak 60,000 kenderaan, yang dijangka akan meningkat selepas seksyen tambahan dibuka kepada orang ramai esok.

Tahun depan, tiga seksyen tambahan, iaitu seksyen 1 (Banting – SKVE), seksyen 2 (SKVE – SAE), dan seksyen 11 (Beruas – Taiping Selatan), dijadualkan untuk dibuka. Sisa 233km jalan raya akan siap pada tahun 2025.

Tol adalah percuma sehingga awal Januari 2024. Selain daripada menjimatkan 30 minit perjalanan dari Kapar ke Assam Jawa, terdapat lagi satu sebab untuk mencuba seksyen baru ini. Sempena dengan pelancarannya, anda boleh melalui seksyen 6 WCE tanpa tol dari 12:01 pagi pada 21 November hingga 11:59 malam pada 2 Januari 2024.

Ini telah diumumkan oleh Menteri Kerja Raya, Alexander Nanta Linggi, pada majlis perasmian seksyen ini hari ini. Untuk menjelaskan, jika anda memasuki atau keluar dari lebuh raya melalui plaza tol Bandar Bukit Raja Selatan, anda akan dikenakan tol kerana plaza tersebut merupakan sebahagian daripada seksyen 5 WCE.