Projek Pembaharuan Rumah Mahsuri dan Taman Free School di Penang Menghadapi Antara Harapan dan Kebimbangan Penduduk

hartatanah.com-projek pembaharuan rumah mahsuri dan taman free school di penang

Rencana Pembangunan Semula Rumah Membawa Harapan Baru Bagi Penduduk Mahsuri dan Taman Free School di Penang

Pindah ke rumah baru sering kali dianggap sebagai pengalaman yang membahagiakan dalam hidup. Begitu juga dengan K. Leelavathi, yang telah tinggal di Mahsuri Flats, Bayan Baru, Penang sejak tahun 1990 dan kini bersemangat untuk pindah.

Pemukiman ini adalah salah satu dari lima projek pembaharuan bandar (URP) yang telah dirancang untuk Pulau Pinang. Salah seorang penduduk telah mengungkapkan kegembiraannya atas rencana pembaruan apartemen tersebut kerana kondisi bangunan yang retak dan kebocoran paip.

Beliau yang membeli unit dua bilik tidur seluas 500 kaki persegi pada tahun 1980-an seharga RM19,500, telah menyatakan harapannya akan memiliki lebih banyak ruang di rumah barunya nanti.

Sementara itu, Fatimah Sayed, Ketua Persatuan Penduduk Mahsuri Flats, turut merasa gembira dengan rencana untuk mendapatkan rumah yang lebih luas dan tempat letak kereta yang tetap.

Pihak kerajaan tempatan telah mengakui keperluan untuk membangunkan semula perumahan yang sedia ada dan telah menggubal URP untuk mengatasi masalah kekurangan tanah di Pulau Pinang.

Projek pembaikan Mahsuri Flats di Bayan Baru dijangka akan menjadi projek pertama dalam URP Pulau Pinang. Upacara pecah tanah dijadualkan pada bulan Jun lalu, dan pembinaan bagi fasa pertama dijangka bermula pada suku tahun depan, dengan jangkaan siap pada tahun 2028.

Penduduk akan memperoleh manfaat daripada lima blok apartmen lima tingkat yang akan mempunyai 300 unit. Ini adalah sebahagian daripada Rancangan Induk Perumahan Pulau Pinang 2021-2025 yang merangkumi 14 projek, lima URP, dan sembilan skim perumahan yang berpatutan.

Menurut laporan, fasa pertama akan terdiri daripada 300 apartmen, sementara fasa kedua dijangka akan bermula pada tahun 2027 dan siap pada tahun 2032.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow, telah menyatakan bahawa penduduk Mahsuri Flats akan menerima rumah baru dengan tiga bilik tidur dan dua bilik air yang seluas 850 kaki persegi.

Bagaimanapun, penduduk seperti Faridah Hussian, seorang pesara yang tinggal di salah satu unit Taman Free School Flats sejak tahun 1983, menunjukkan kebimbangan terhadap kesusahan pindah masuk dan keluar semasa dan selepas fasa pembinaan kembali itu berlaku.

Bagi mereka, komuniti yang sudah lama mereka bentuk di situ adalah aspek penting yang mungkin akan berubah seiring dengan pembaikan dan perkembangan projek ini.