Peningkatan kemudahan: Eskalator Baru di Batu Caves untuk Kemudahan Warga Emas dan Kurang Upaya

hartatanah.com

Batu Caves terkenal dengan 272 tangga berwarna-warni yang membawa ke gua pemujaan Sri Subramaniar. Walau bagaimanapun, menaiki ratusan anak tangga ke kuil adalah kemewahan yang sedikit orang mampu.

Untungnya, terdapat rancangan untuk menambahkan eskalator supaya golongan warga emas dan lain-lain yang kurang upaya boleh melawat kuil gua tersebut.

Menurut Malay Mail, eskalator akan dipasang pada tahun ini. R Nadarajah, ketua jawatankuasa kuil, menyatakan optimisme bahawa kerajaan akan menyumbang beberapa dana untuk membantu mencapai matlamat kuil tersebut.

Jumlah keseluruhan dana yang diperlukan untuk projek ini tidak disebutkan semasa sidang akhbar, yang dihadiri oleh Menteri Sumber Manusia Steven Sim.

“Kami berharap kerajaan dapat membantu kami kerana pada tahun ini kami ingin membina eskalator untuk orang (kurang upaya) dan warga emas yang tidak dapat menaiki anak tangga (untuk mencapai kuil utama).R. Nadarajah, ketua jawatankuasa kuil”

“Berterima kasih kepada Predecessor Sim, MP Batu Gajah V Sivakumar, menyediakan RM1 juta untuk penyelenggaraan kuil.”

Nadarajah menyatakan bahawa pembinaan dewan serbaguna di Batu Caves, yang dijangkakan akan kos RM35 juta, akan dilanjutkan selepas Thaipusam.

Di sisi lain, Sim menyatakan bahawa kementeriannya akan menghantar 200 sukarelawan ke Batu Caves untuk membantu jawatankuasa kuil menguruskan masalah logistik semasa Thaipusam.

Mereka juga akan membuka gerai untuk memberikan maklumat pekerjaan dan mendaftarkan kanak-kanak India dalam program teknikal.

Batu Caves dulunya mempunyai kereta kabel di samping anak tangga.Lebih daripada 20 tahun yang lalu, Batu Caves mengoperasikan kereta kabel naik-turun di cerun. Laluan itu mengikuti anak tangga, seperti yang terlihat dalam gambar 1975 yang diberikan oleh keluarga Savidge di Flicker.

Malangnya, perkhidmatan kereta kabel yang memberi manfaat kepada golongan warga emas dan kurang upaya itu dihentikan.

Orang ramai telah berulang kali merayu kepada pihak kuil untuk memulihkan perkhidmatan tersebut, tetapi mereka belum menerima maklum balas.

Pada sekitar tahun 2014, persiapan telah dibuat untuk menggantikan perkhidmatan kereta kabel dengan kereta gantung.

Walau bagaimanapun, konsep tersebut kemudian ditangguhkan kerana kesulitan dalam memperoleh persetujuan rasmi dan ujian tanah membuktikan bahawa projek itu tidak praktikal.