“Keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Menyebabkan Ketegangan: Penduduk Setapak Tidak Puas Hati Dengan Tawaran Pampasan”

hartatanah.com

KUALA LUMPUR: Kira-kira 500 penduduk yang tinggal di Setapak mendakwa bahawa tuan punya rumah mereka mengusir mereka secara tidak adil dan tidak memberi wang yang mencukupi.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memberitahu penduduk kampung pada 11 Disember bahawa mereka perlu meninggalkan rumah mereka dan memberi mereka masa 18 bulan untuk berbuat demikian. Mahkamah mendapati Yayasan Pendidikan Kolej TAR memiliki secara sah tanah yang kampung tersebut di atasnya.

Orang-orang di Kampung Setia Jaya mengatakan bahawa Yayasan Pendidikan Kolej TAR memberi setiap keluarga RM30,000 hingga RM40,000.

Tetapi penduduk yang tinggal di sana mengatakan wang tersebut tidak mencukupi dan mereka lebih memilih diberi rumah.

Mereka yang tinggal di sana juga mengatakan bahawa mereka adalah penduduk awal dari tahun 1970-an dan mereka adalah penduduk sah dengan bekalan air dan elektrik, tetapi tidak dengan sebarang geran tanah.

Penduduk awal, Zainal Abidin Napi, 65 tahun, mengatakan tawaran wang pemilik tanah tidak masuk akal kerana tanah itu bernilai sangat tinggi.

“Setiap rumah kami dibina di atas tanah yang kini bernilai RM3 juta.” Katanya dalam mesyuarat jawatankuasa tindakan jiran: “Jangan terima RM30,000 atau pun RM100,000.”

Syafiq Noor Sham, 31 tahun, yang tinggal di sana dan merupakan generasi ketiga yang tinggal di sana, mengatakan wang tersebut tidak mencukupi kerana kebanyakan penduduk yang tinggal di sana berada dalam julat pendapatan B40 dan tidak mampu untuk membeli rumah lain.

Ia hanya RM30,000 sebagai “subsidy rumah,” ditambah RM10,000 tambahan jika kami memilih untuk berpindah, katanya.

“Menetap di sini selama 50 tahun menjadikannya tidak masuk akal dan tidak adil kepada kami.”

Seorang askar mengatakan bahawa sekurang-kurangnya 90 orang yang dulunya dalam tentera tinggal di Kampung Setia Jaya.

Dinantikan kenyataan daripada ketua MCA, Wee Ka Siong, yang juga pengerusi yayasan tersebut.