4 C
New York
Thursday, January 20, 2022

Buy now

Keuntungan Bersih Sunway Turun 42.6% Pada Q1

Date:

Share:

Loading
- Paparan Penaja -

Sunway Bhd menyaksikan keuntungan bersihnya untuk suku pertama yang berakhir pada 31 Mac jatuh 42.6% kepada RM78.29 juta daripada RM136.41 juta berbanding tempoh yang sama tahun lalu, berikutan sumbangan yang lebih rendah dari sebahagian besar segmen perniagaannya kecuali penggalian dan pembangunan harta tanah .

Pendapatan berjumlah RM971.44 juta, lebih rendah daripada RM1.12 bilion tahun lalu, lapor The Sun Daily.

Ini berlaku kerana perintah kawalan pergerakan (MCO), dan juga MCO bersyarat berikutnya, menyebabkan kesan dan gangguan kewangan yang besar kepada kumpulan, terutama perniagaan riadah dan perhotelan, yang tidak dapat beroperasi dalam tempoh tersebut.

“Walaupun kebanyakan perniagaan lain dari Kumpulan telah kembali beroperasi selama MCO bersyarat, pemulihan perniagaan yang dijangkakan akan mencabar dan bergantung pada peningkatan keseluruhan ekonomi yang lebih luas,” kata kumpulan itu dalam satu pernyataan.

Dengan ini, Sunway telah mengaktifkan rancangan kesinambungan perniagaannya yang merangkumi platform digitalnya untuk membantu menguruskan gangguan operasi yang disebabkan oleh pandemi Covid-19 dan MCO. Kumpulan ini juga telah mengambil beberapa langkah penjimatan kos, seperti pengambilan pekerja.

Secara berasingan, kumpulan itu telah mencadangkan untuk menerbitkan sehingga 1.11 bilion saham preferen boleh tukar yang tidak dapat ditebus (ICPS) berdasarkan satu ICPS untuk setiap lima saham biasa yang ada di Sunway pada harga terbitan RM1.

Hasil kasar yang dijangkakan terbitan hak adalah RM1.11 bilion di bawah senario maksimum dan RM980.3 juta di bawah senario minimum.

Sebilangan besar hasil akan digunakan untuk membayar balik pinjaman, sementara selebihnya akan digunakan untuk membiayai pembangunan harta tanah dan perbelanjaan modal.

Latihan ini akan selesai pada Q4 tahun ini.

Sumber Rujukan

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -