0.3 C
New York
Friday, January 21, 2022

Buy now

Hanya 9,818 rumah mampu milik siap sebagai pemaju, kekangan menghadapi kerajaan negeri Johor

Date:

Share:

Loading
- Paparan Penaja -

5 September, JOHOR BAHRU – Sebanyak 9, 818 daripada 13, 536 unit Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ) yang disasarkan untuk disiapkan tahun ini tidak dibina kerana kedua-dua pemaju dan kerajaan negeri mengalami beberapa kekangan.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Perumahan dan Pembangunan Luar Bandar Negeri, Dzulkefly Ahmad, berkata antara masalah yang dihadapi oleh pemaju adalah masalah kewangan yang menyebabkan projek-projek terlambat.

“Projek itu sepatutnya siap pada tahun 2018 tetapi kerana kebimbangan kewangan yang dihadapi oleh pemaju, projek itu hanya boleh disiapkan pada 2019 atau 2020.

“Di samping itu, kekangan itu juga dari unit kebenaran merancang negeri yang telah membuat perubahan kepada bilangan rumah mampu milik yang dibina, katanya.

Menurut Dasar Perumahan Rakyat (DPRJ) Johor, pemaju akan didenda RM40,000 untuk setiap rumah mampu milik yang tidak dibina, katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dzulkefly berkata ini sebagai tindak balas terhadap isu yang dibangkitkan Ketua Pemuda Umno Johor Mohd Hairi Mad Shah pada hari Isnin, menggesa kerajaan negeri menyatakan jumlah sebenar projek pembinaan baru yang diluluskan oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH) sejak Jun tahun ini.

Ia berlaku selepas kerajaan negeri mengumumkan bahawa hanya 3,718 unit RMMJ boleh siap pada tahun 2018, walaupun Pasukan Petugas Negeri Johor sebelum ini mensasarkan bahawa 13,536 unit RMMJ akan dibina pada tempoh tersebut.

Mohd Hairi berkata perkembangan itu telah menimbulkan persoalan mengenai baki 9,818 unit RMMJ yang tidak disebut oleh kerajaan PH.

Dzulkefly berkata dari Jun sehingga sekarang, kerajaan Johor kini telah meluluskan 1,289 unit RMMJ yang akan ditawarkan kepada rakyat

 

sumber: iproperty.com.my

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -