4 C
New York
Thursday, January 20, 2022

Buy now

Ahli Ekonomi Tidak Melihat Deflasi Bagi Malaysia

Date:

Share:

Loading
- Paparan Penaja -

Ahli ekonomi tidak menjangkakan Malaysia akan mengalami deflasi walaupun Indeks Harga Pengguna (CPI) terus menurun 2.9% kepada 117.6 mata pada bulan April daripada 121.1 berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Ini datang kerana IHP inti, yang menghilangkan barang tidak stabil seperti makanan segar dan harga yang ditadbir, mencatat pertumbuhan positif 1.3% dalam tiga bulan terakhir, kata Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid, Ketua Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd.

“Oleh itu, bukan deflasi kerana pemacu utama penurunan CPI utama disebabkan oleh harga bahan bakar dan caj elektrik di mana kedua-dua sub-indeks masing-masing telah menurun sebanyak 38,2 persen dan 33,3 persen selama April,” katanya kepada New Straits Kali.

“Saya tidak fikir deflasi akan berlaku dalam erti kata yang lebih benar. Kita dapat melihat harga makanan masih di tahap tinggi. Beberapa item telah melaporkan kenaikan yang cukup besar. ”

Selain itu, Malaysia menyaksikan defisit perdagangan barangan makanan, kata Afzanizam, yang menjangkakan harga makanan akan tetap tinggi kerana ringgit terus lemah, lapor New Straits Times.

Negara mencatatkan defisit perdagangan RM17.4 bilion dalam barangan makanan tahun lalu. Defisit berterusan sejak tahun 1990.

Pada tahun 2017, Rasio Kecukupan Diri (SSR) Malaysia untuk beras, cili dan daging lembu masing-masing masing-masing mencapai 70%, 38.8% dan 25.5%.

“Ini berarti Malaysia telah bergantung pada sumber import untuk memenuhi permintaan lokal,” katanya.

Dr Ahmed Razman Abdul Latif, Profesor Madya di Putra Business School, tidak meramalkan Malaysia menuju deflasi kerana IHP yang lebih rendah disebabkan terutamanya oleh penurunan harga minyak mentah global dalam beberapa bulan terakhir.

Akibatnya, ini menyebabkan pengurangan kos bahan bakar dan pengangkutan, katanya.

Namun, dia mengharapkan pergerakan CPI akan stabil karena harga penanda aras minyak mentah global seperti Brent mengalami kenaikan dalam beberapa minggu terakhir.

“Selain itu, harga makanan dan minuman terus meningkat dan ini juga akan memastikan bahawa IHP tidak akan menuju ke angka negatif,” katanya.

Penarafan RAM meramalkan trend deflasi bagi Malaysia pada suku kedua dan ketiga 2020.

Dengan ini, syarikat menyemak semula ramalan inflasi utama untuk tahun ini kepada 0,0% daripada 0,7% sebelumnya, terutamanya disebabkan oleh permintaan yang lemah, harga minyak global yang lemah dan potongan harga yang banyak untuk bil elektrik isi rumah.

“Walaupun inflasi tetap stabil pada 1.5% pada Januari-Februari, diharapkan turun menjadi -0.2% pada bulan Maret,” tambahnya.

Sumber Rujukan

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -