Hubungi kami: 019-6680283

Tiada penduduk automatik untuk warga asing yang membeli hartanah

By in Berita Terkini with 0 Comments

Loading

 

28 Ogos, KUALA LUMPUR – Pembelian hartanah oleh warga asing, tanpa mengira kewarganegaraan, tidak menjamin residensi automatik di negara ini.

Sesiapa yang belum Follow Page HartaTanah, tekan butang Follow atau Like Page HartaTanah. Banyak perkongsian yang menarik. Memang Best.

 

Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan di sini hari ini menyatakan bahawa Malaysia mengenakan syarat tertentu berhubung dengan harta yang dibeli oleh warga asing dan maklumat tentang syarat-syarat yang sedia ada ini tersedia secara terbuka.

Bagi warga asing yang ingin menjadikan Malaysia tempat kediaman mereka yang tetap, terdapat program kerajaan yang dipanggil Malaysia My Second Home (MM2H), katanya.

Malaysia mengalu-alukan semua pelancong termasuk dari China dan tidak ada sekatan yang dikenakan ke atas pelancong asing selagi mereka memenuhi semua syarat imigresen yang diperlukan oleh pihak berkuasa Malaysia, kata kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, dalam kes China, pelancong diberikan visa 30 hari masuk ke negara ini.

“Pada tahun 2017, Malaysia menarik kira-kira 2.3 juta pelancong China dan ingin menarik sehingga 10 juta pada tahun-tahun akan datang, katanya.

Dalam mengalu-alukan pelaburan asing ke Malaysia, kerajaan mengulangi bahawa ia mengalu-alukan pelaburan langsung asing yang menyumbang kepada pemindahan teknologi, menyediakan pekerjaan kepada penduduk tempatan dan penubuhan industri, kata PMO.

 

-Sumber

Share This