Trafik Di First Garden, Ipoh Diubah Arah – Datuk Bandar Rumaizi: Projek Pembaharuan Jalan Bermula Bulan Hadapan

hartatanah.com

Beberapa jalan di kawasan perniagaan First Garden, Ipoh, Perak kini hanya akan mengalirkan trafik ke arah tertentu sahaja. Ini akan memper lancarkan aliran trafik dan mengurangkan risiko kemalangan.

Datuk Rumaizi Baharin, yang merupakan Datuk Bandar Ipoh, menyatakan bahawa jalan-jalan yang terlibat ialah Lorong Taman 9, Lorong Taman 10, dan Lorong Taman 11.

“Ada kesesakan trafik pada waktu pagi, petang, dan malam.”

“Juga, terdapat beberapa kemalangan kecil berhampiran persimpangan,” katanya kepada media selepas mesyuarat dengan penduduk tempatan dalam majlis di sebuah bandar.

“Kami akan mengubah aliran trafik di jalan-jalan ini serta menambah tempat letak kereta di padang bola keranjang First Garden.”

“Selain itu, jalan ke arah pekan dari Lorong Taman 9 akan ditutup dengan membina longkang,” katanya.
Rumaizi menyatakan bahawa kerja-kerja itu dijangka bermula pada bulan depan.

Projek ini akan mengambil kos sekitar RM100,000, yang akan ditanggung oleh dana dari Cheah Poh Hian, seorang ahli dewan dari Jelapang.

Beliau berkata, “Longkang baru, pemisah, bulatan kecil, dan papan tanda akan dibina sebagai sebahagian daripada kerja-kerja tersebut.” Kerja-kerja itu dijangka berlangsung selama dua hingga tiga minggu.

Rumaizi menyatakan bahawa terdapat 51 tempat letak kereta baru untuk orang ramai.

“Kira-kira terdapat 180 tempat letak kereta di kawasan itu sekarang, dan akan wujud 231 tempat apabila projek ini selesai.”

Dalam kenyataan berasingan, Datuk Bandar berkata bahawa Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) telah memberikan 2,562 tong sampah percuma kepada penduduk First Garden.

29 unit tong sampah berkapasiti 660 liter dan 93 unit tong sampah berkapasiti 240 liter juga diberikan kepada rumah kedai di kawasan perniagaan itu, katanya.

“Sehingga hari ini, sebanyak 84,547 unit telah diberikan kepada penduduk di bandar ini.”

Mengenai perkara berasingan, Rumaizi menyatakan bahawa kerja-kerja untuk mengekalkan dan meningkatkan sistem saliran supaya jalan tidak cepat banjir akan segera siap.

Menglembu dan Klebang adalah dua tempat yang terlibat.

Rumaizi berkata, “Kami tidak dapat menghentikan semua banjir kilat, tetapi kami akan cuba mengurangkan kesannya.”