4 C
New York
Thursday, January 20, 2022

Buy now

Bagaimana COVID-19 mempengaruhi harga harta tanah dan di mana peluangnya?

Date:

Share:

Loading
- Paparan Penaja -

Dalam artikel sebelumnya, kami telah mengetahui bahawa orang masih aktif mencari kediaman impian mereka walaupun terdapat situasi pandemi.

Sekarang persoalannya adalah, bagaimana harga harta tanah dipengaruhi oleh COVID-19 dan di manakah peluang untuk ejen menutup perjanjian?

Apakah kesan jangka pendek COVID-19?

kesan jangka pendek covid 19

Merujuk Indeks Pasaran Hartanah PropertyGuru Malaysia (MPMI) Laporan Q2 2020 mendedahkan bahawa harga hartanah di seluruh negara telah meningkat.

Ketika kerajaan Malaysia mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) mulai 18ika Mac 2020, terdapat penurunan mendadak dalam aktiviti pengguna umum di pasaran.

Harga hartanah pada Q1’20 menyaksikan Peningkatan QoQ.

Dengan aktiviti pencarian harta tanah yang berterusan yang disokong oleh tinjauan harga yang kuat pada awal tahun 2020, kami dapat menjangkakan kenaikan harga hartanah untuk terus bertahan walaupun wabak – penurunan harga akan menjadi sementara.

Di mana peluang untuk fokus pada post COVID-19?

Sekiranya anda tertanya-tanya kawasan dan jenis harta tanah mana yang akan lebih baik walaupun wabak penyakit ini, anda telah sampai di tempat yang tepat!

Laporan Pasaran Harta Tahunan NAPIC 2019 menyatakan bahawa rumah teres mempunyai pertumbuhan harga tahunan tertinggi dari segi jenis harta tanah.

Di bawah ini menunjukkan pecahan jumlah urus niaga harta tanah kediaman pada tahun 2019.

jumlah transaksi harta tanah kediaman pada tahun 2019

Selain itu, hasil tinjauan dari Kajian Sentimen Pengguna PropertyGuru Malaysia H1 2020 dilapor rumah teres sebagai kediaman pilihan (39%) di kalangan rakyat Malaysia.

Menurut PMI Malaysia S2 2020, berdasarkan data sejarah, rumah teres memegang pertumbuhan harga yang paling stabil antara jenis harta tanah dengan pertumbuhan 6.5% sejak 1999-2004 selepas krisis kewangan Asia.

Kuala Lumpur dan Selangor tetap menjadi negara juara yang tidak dipertikaikan untuk penjualan harta tanah, namun Melaka, Pulau Pinang dan Johor semakin popular di kalangan pencari harta tanah.

Berdasarkan data PropertyGuru Malaysia dari 26ika April hingga 9ika Mei 2020, Melaka menyaksikan peningkatan tertinggi dalam jumlah pertanyaan harta tanah WoW (+ 42%), diikuti oleh Pulau Pinang (+ 23%) dan Johor (+ 11%).

Melaka, sebagai salah satu Tapak Warisan Dunia UNESCO di Malaysia, adalah lokasi yang baik untuk tujuan pelaburan, sebagai jangkaan pemulihan sektor pelancongan selepas COVID-19.

Sumber Rujukan

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -