Empangan Hidrokuasa Ulu Padas Berpotensi Tingkatkan Kapasiti Energi Sabah Sebanyak 15% – Menjanjikan Peluang Pembangunan Ekonomi dan Kerjasama Strategik

hartatanah.com- hydropower facility

KOTA KINABALU, 7 DISEMBER — Sebuah kemudahan hidrokuasa sebanyak 187.5mw di Ulu Padas dijangka dapat membantu mengurangkan kebimbangan bekalan elektrik negeri dengan meningkatkan kapasiti sebanyak 15%.

Apabila siap pada tahun 2027, empangan ini akan menjadi salah satu inisiatif negeri untuk penyelesaian mampan jangka panjang sebagai sumber tenaga boleh diperbaharui yang campuran, menurut Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor.

“Ini bukan sahaja akan menampung permintaan tenaga yang semakin meningkat, tetapi juga penting untuk Pembangunan Minyak dan Gas Sabah dan Kawasan Perindustrian Kota Kinabalu, yang mana akan mendorong pertumbuhan ekonomi di negeri kita,” katanya hari ini semasa upacara perasmian di Kampung Kungkular, daerah pedalaman Tenom.

“Selain itu, satu kajian juga sedang dijalankan agar empangan ini berpotensi untuk membekalkan aliran air bersih dan stabil kepada pengguna sehingga 6,000 juta liter sehari (MLD),” katanya lagi.

Anggaran kosnya adalah sebanyak RM4 bilion.

Menurut Hajiji, projek Empangan Hidroelektrik Ulu Padas ini menggunakan potensi hidro sedia ada negeri dan dijangka menjadi pemangkin dalam transisi tenaga negeri Sabah.

“Sektor tenaga adalah pendorong penting dan salah satu penyumbang terbesar kepada ekonomi Sabah sejak beberapa dekad yang lalu,” tambah beliau.

Beliau turut menyatakan bahawa projek ini merupakan contoh kerjasama strategik antara institusi awam dan swasta.

Upper Padas Power Sdn Bhd adalah usahasama antara Syarikat Sabah Energy Corporation Sdn Bhd milik kerajaan negeri dan Gamuda Berhad serta Kerjaya Kagum Hitech JV Sdn Bhd dari sektor swasta.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim juga turut hadir semasa upacara tersebut.

Hajiji menyatakan bahawa kehadiran beliau adalah “satu simbol sokongan kerajaan persekutuan kepada Sabah, untuk membangunkan infrastruktur asas bagi kepentingan rakyat.”