0.3 C
New York
Friday, January 21, 2022

Buy now

Kementerian Wilayah Persekutuan mensasarkan untuk menyerahkan 90 unit rumah kepada golongan miskin melalui projek Baiti Jannati

Date:

Share:

Loading
- Paparan Penaja -

27 Disember, KUALA LUMPUR – Kementerian Wilayah Persekutuan menyasarkan untuk menyerahkan lebih kurang 90 unit rumah kepada golongan miskin di Wilayah Persekutuan tahun depan di bawah projek Baiti Jannati, Tenaga Nasional Berhad. Timbalan menteri beliau, Datuk Dr Shahruddin Md Salleh berkata sasaran itu dapat direalisasikan menerusi kerjasama strategiknya dengan lebih banyak pihak swasta dalam usaha untuk membolehkan orang kurang bernasib baik untuk memiliki rumah dan hidup dalam keadaan yang lebih selesa

Projek Baiti Jannati TNB merupakan salah satu penyelesaian dalam membantu dan menangani kemiskinan bandar di Wilayah Persekutuan. Kami tidak mahu penerima perpuluhan, ibu tunggal, golongan kurang upaya dan warganegara terpinggirkan, “katanya kepada pemberita selepas merasmikan penyerahan unit perumahan menerusi Projek Baiti Jannati @ Wilayah Persekutuan di Program Perumahan Rakyat (PPR) Kerinci, Lembah Pantai di sini, hari ini.

Turut hadir pada majlis itu ialah ketua pegawai korporat TNB, Datuk Wira Roslan Ab Rahman dan Anggota Parlimen Lembah Pantai, Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil.

Pada majlis itu, Dr Shahruddin menyerahkan unit kediaman kepada 42 keluarga miskin tegar di bawah program ini, dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Yayasan Wilayah Persekutuan dan TNB.

Empat puluh penerima adalah penerima persepuluhan yang tinggal di PPR atau (DBKL) Unit Perumahan Awam manakala selebihnya menerima bantuan untuk membina rumah baru di tanah masing-masing.

Melalui projek ini, semua penerima unit perumahan yang sedang PPR semasa atau penyewa Rumah Awam DBKL tidak lagi perlu membayar sewa bulanan ke DBKL dan rumah yang diterima juga telah dipulihkan.

Rumah itu kini status harta tetap dan keadaan utama ialah unit itu tidak boleh dijual kepada pihak ketiga tetapi boleh diserahkan kepada anak-anak atau saudara terdekat yang juga dalam kategori penerima, “katanya.

Sementara itu, sejak projek Baiti Jannati TNB dilaksanakan di Wilayah Persekutuan pada tahun 2014, sejumlah 109 rumah penerima terpilih telah berjaya dibina atau dibaiki oleh TNB yang melibatkan kos RM5.028 juta.

Menurut Roslan, TNB akan membeli rumah-rumah DBKL yang diduduki oleh penerima persepuluhan terpilih dan membaik pulih rumah dengan kos keseluruhan tidak lebih daripada RM50,000 seunit sebelum menyerahkannya kepada keluarga penerima yang terpilih.

Beliau berkata pada tahun ini, TNB telah memperuntukkan peruntukan sebanyak RM2 juta dalam persepuluhan untuk digunakan melalui projek itu untuk menyelesaikan pinjaman perumahan atau tunggakan sewa.

Ini adalah perkembangan yang positif, di peringkat Wilayah Persekutuan TNB bermula dengan pemulihan satu rumah yang membaik pulih sehingga RM65,000 pada tahun 2014, dan ini meningkat kepada 109 unit pada RM5.028 juta tahun ini.

Walaupun di peringkat kebangsaan, jumlah kos untuk pembaikan meningkat kepada RM22.013 juta untuk 522 unit rumah untuk tempoh bermula dari tahun 2007 hingga tahun ini, katanya.

Sumber

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -