Hubungi kami: 019-6680283

Rumah Janda diperbaiki, terima kasih kepada Projek Mesra Rakyat TNB

By in Berita Terkini with 0 Comments

Loading

3 September, BAHAU – Hasrat seorang janda miskin memulihkan rumahnya sejak dua tahun lalu, apabila rumah itu merupakan antara yang terpilih untuk dibaiki di bawah Projek Mesra Rakyat Tenaga Nasional Berhad (TNB) tahun ini.

R. Amakannu, 65, dari Kampung Baru Mahsan, dekat sini berkata, dia tidak mampu membaik pulih rumah kerana dia menganggur dan hanya bergantung kepada pencen bulanan suaminya yang berjumlah RM1,000.

Sesiapa yang belum Follow Page HartaTanah, tekan butang Follow atau Like Page HartaTanah. Banyak perkongsian yang menarik. Memang Best.

 

“Saya gembira kerana akhirnya rumah usang saya telah dibaiki. Sebelum ini ketika hujan, saya perlu menguruskan baldi untuk menangkap air hujan dari bumbung saya yang bocor, katanya kepada pemberita selepas program menandakan Projek TNB Mesra Rakyat peringkat Negeri Sembilan hari ini.

Ia dirasmikan oleh Kerajaan Negeri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, dan Pengerusi Jawatankuasa Tindakan Kampung Baru, Teo Kok Seong.

Sementara itu Pengurus Bahagian Perniagaan TNB (Khidmat Pelanggan) Negeri Sembilan, Rosita Adnan berkata pembaikan rumah Amakannu yang mengambil masa empat bulan, telah menelan kos RM50,000, sambil menambah bahawa Amakannu dan keluarganya akan mempunyai kehidupan yang lebih baik.

Rosita berkata projek TNB Mesra Rakyat adalah sebahagian daripada program tanggungjawab sosial korporat syarikat utiliti yang bermula pada tahun 2012 dalam menyahut seruan kerajaan untuk syarikat berkaitan kerajaan untuk membantunya membaiki rumah-rumah kumpulan sasaran, termasuk dari komuniti Cina dan India .

Antara kumpulan sasaran adalah orang kurang upaya, ibu tunggal, orang tua dan golongan miskin.

Sehingga kini, 12 rumah di negeri ini telah dibaiki di bawah projek yang melibatkan peruntukan sebanyak RM320,000.

 

-Sumber

Share This