Hubungi kami: 019-6680283

Tropicana Akan Melancarkan Projek Di Lembah Klang, Tanah Tinggi Genting Dan Wilayah Selatan

By in Berita Terkini with 0 Comments

Loading

Pemaju hartanah, Tropicana Corporation Berhad yakin akan melancarkan beberapa siri perkembangan dan fasa baru dengan GDV bernilai RM1.8 bilion di seluruh perbandaran Tropicana pada separuh kedua FY2020.

Sesiapa yang belum Follow Page HartaTanah, tekan butang Follow atau Like Page HartaTanah. Banyak perkongsian yang menarik. Memang Best.

 

Pelancaran baru itu merangkumi kondominium Tropicana Miyu di Jalan Harapan, Petaling Jaya yang akan dilancarkan pada Q3 FY2020; fasa kediaman baru di Tropicana Aman, Kota Kemuning; dan pejabat kedai di Gelang Patah, Johor. Kumpulan juga mensasarkan untuk melancarkan pembangunan terancang bersepadu pertama, Tropicana Grandhill di Genting Highlands. Fasa pertama bandar seluas 112 hektar ini, TwinPines Serviced Suites yang terdiri daripada dua menara pangsapuri servis lengkap akan dilancarkan pada Q4 FY2020.

Walaupun prospek pertumbuhan dijangka lemah dalam jangka pendek, Tropicana percaya bahawa akan tetap menjadi permintaan harta tanah di lokasi utama melalui harga menarik, pemilikan inovatif pakej dan penawaran, terutamanya untuk pembeli rumah kali pertama.

Di samping itu, Kumpulan percaya bahawa penurunan kadar polisi semalaman (“OPR”) kepada 1.75% oleh Bank Negara Malaysia dan pengenalan Skim Pemilikan Rumah oleh Kerajaan baru-baru ini akan memberi peluang kepada rakyat Malaysia untuk memperoleh akses yang lebih besar kepada pinjaman perumahan dan merangsang pasaran harta tanah.

Sementara itu, dengan pasaran hartanah Malaysia yang dijangka akan mengalami pemulihan yang sederhana pada tahun 2020, Kumpulan akan terus fokus untuk memacu pasaran dalam penawaran produknya sambil membuka kunci nilai tanah tanahnya di lokasi-lokasi strategik di Lembah Klang, Genting Highlands dan Kawasan Selatan Semenanjung Malaysia.

Tropicana juga mengumumkan keputusan kewangannya yang tidak diaudit untuk suku kedua yang berakhir pada 30 Jun 2020 (“Q2 TK2020”).

Untuk suku kedua dalam tinjauan, Tropicana mencatatkan peningkatan pendapatan sebanyak 12.1% kepada RM335.7 juta berbanding dengan RM299.4 juta yang dicatatkan pada suku yang sama tahun lalu, disebabkan oleh penyelesaian pelupusan dua bidang tanah pembangunan pegangan bebas di Johor Bahru, secara keseluruhan pertimbangan tunai sebanyak RM241.8 juta.

Seiring dengan peningkatan pendapatan pada Q2 FY2020, PBT Tropicana melonjak 79.5% kepada RM101.6 juta berbanding RM56.6 juta yang dicatatkan pada suku yang sama tahun lalu. Kenaikan PBT disebabkan oleh keuntungan yang timbul dari penjualan dua bidang tanah tanah pegangan bebas berjumlah RM108.7 juta.

Dalam enam bulan pertama TK2020, Kumpulan mencatat pendapatan yang lebih rendah sebanyak RM478.4 juta memandangkan penjualan dan penagihan kemajuan yang rendah di seluruh projek di Lembah Klang dan juga Wilayah Selatan. Walaupun begitu, PBT Kumpulan meningkat 41.0% kepada RM109.5 juta berbanding RM77.6 juta didaftarkan dalam tempoh yang sama tahun lalu, hasil daripada keuntungan penjualan dua petak tanah pembangunan.

Dalam tempoh yang dikaji, Tropicana mencapai penjualan tanpa bil berjumlah RM679.4 juta, ditambat oleh projek perbandaran, komersial dan resort yang berterusan serta tebing tanah sedia ada seluas 2,344 ekar dengan jumlah potensi GDV RM70.0 bilion, menjadikan Kumpulan dalam kedudukan yang kuat untuk menyampaikan prestasi pendapatan mampan untuk TK2020.

Sumber Rujukan

Share This