0.3 C
New York
Friday, January 21, 2022

Buy now

7 Perkara Setiap Pemilik Rumah Perlu Tahu Sebelum Mengambil Kunci Rumah Baru Anda Dari Pemaju

Date:

Share:

Loading
- Paparan Penaja -

Setelah menunggu lama, rumah baru anda akhirnya siap. Ini adalah masa yang paling seronok dan hebat, setelah melihat rumah yang dibina dari masa ke masa dari awal. Pemaju ditetapkan untuk menyampaikan kunci kepada anda hari ini. Tetapi adakah anda tahu apa yang perlu dilakukan seterusnya?

Berikut adalah panduan ringkas mengenai proses menerima kunci rumah baru anda dari pemaju.

1. Penghantaran Kepemilikan Kekosongan

Penghantaran Hartanah Pemilikan Kosong atau dikenali sebagai  Vacant Possession (VP) adalah dimana apabila harta itu siap dan bersedia untuk diserahkan kepada anda.

Ini biasanya berlaku diantara 24 bulan hingga 36 bulan dari tarikh anda membuat pembayaran deposit rumah dan semasa anda menandatangani Perjanjian Jual Beli. (Sales and Purchase Agreement).

Pada waktu ini, kerja-kerja pembinaan telah berakhir, siap dan bersedia untuk dimasuki oleh pembeli rumah. Kebiasaannya hanya akan tinggal kerja-kerja lanskap pada keseluruhan projek.

Apabila hartanah / rumah telah siap kira-kira 70% , anda akan menerima surat dari pemaju untuk menetapkan tarikh untuk Penghantaran Hartanah Pemilikan Kosong  (Vacant Possession (VP)). Apabila hartanah / rumah itu selesai, anda perlu hadir di pejabat jualan mereka untuk secara rasmi menerima hartanah tersebut.

Pada hari yang sama ketika anda menerima hartanah tersebut, anda juga akan menerima salinan Sijil Penyelesaian dan Pematuhan (CCC) dari Pemaju.

2. Sijil Penyelesaian dan Pematuhan

Dahulunya dikenali sebagai Sijil Kecergasan (CF), CCC adalah dokumen yang dikeluarkan oleh majlis pihak berkuasa tempatan yang mengisytiharkan hartanah / rumah tertentu selesai dan selamat diduduki. Juga dikenali sebagai Borang F, Perakuan Siap Dan Pematuhan, dokumen ini disahkan oleh ahli Berdaftar Lembaga Arkitek Malaysia.

Secara sah, CCC adalah syarat yang dinyatakan dalam Perjanjian Jual Beli. Oleh itu, apabila anda mengambil milik hartanah/rumah itu, pastikan rumah anda telah diberikan CCC. Contoh CCC ditunjukkan di bawah:

image09

Contoh Persijilan dan Pematuhan Malaysia, yang disahkan oleh seorang Arkitek Berdaftar. Juga dikenali sebagai Borang F, Perakian Siap dan Pematuhan

3. Tandatangan borang apabila anda menerima kunci

Apabila anda menemui Pemaju untuk mengambil Penghantaran Hartanah Pemilikan Kosong  (Vacant Possession (VP)), anda perlu menandatangani beberapa dokumen untuk menandakan penerimaan kunci kepada hartanah/ rumah baru anda. Sebaik sahaja anda menandatangani dokumen dan menulis tarikh, Tempoh Liabiliti Cacat untuk harta anda bermula.

Sebahagian daripada set dokumen ini akan merangkumi satu senarai mudah dari lampu, peralatan, soket elektrik dan terbina dalam lain (contoh di bawah):

image24

Borang Penyerahan Harta

4. Tempoh Liabiliti Cacat

Tempoh Liabiliti Cacat juga boleh dianggap sebagai tempoh “jaminan”. Pemilik rumah akan diberikan 18 hingga 24 bulan untuk menyemak dan melaporkan sebarang kecacatan, mutu kerja yang buruk atau penyelewengan dari Perjanjian Jual Beli.

Walau bagaimanapun, yang terbaik adalah melakukan pemeriksaan menyeluruh secepat mungkin. Alasan praktikal ialah rumah kosong dan lebih mudah untuk membetulkan apa-apa sebelum anda masuk.

Pemaju biasanya akan menyediakan Borang Aduan Kecacatan yang menyenaraikan kawasan umum di dalam rumah. Gunakannya untuk menandakan sebarang masalah yang anda dapati, seperti soket elektrik yang longgar, lantai yang salah, dan sebagainya. Sekalipun anda menganggap ia satu masalah kecil, tandakan ia untuk pemaju untuk melihat. Jika anda mengabaikannya, anda perlu menanggung kos untuk membetulkannya kemudian.

image18

Borang Pemeriksaan Kecacatan selepas penyerahan harta

5. Dapatkan kenalan untuk pejabat pengurusan

Rumah atau hartanah yang berkongsi kawasan seperti kondominium atau komuniti berpagar dikendalikan oleh entiti baru yang dikenali sebagai pejabat pengurusan.

Biasanya, pengurusan akan dipilih oleh pemaju, sebelum jawatankuasa perumahan ditubuhkan. Berhubung dengan mereka untuk mendapatkan bantuan mengenai yuran penyelenggaraan bulanan, pengumpulan dana  dan peraturan harta tanah.

Secara umumnya, apabila anda menandatangani borang penyerahan harta untuk kondominium, ia juga akan memasukkan invois untuk penyelenggaraan harta tanah 3 bulan pertama.

6. Memohon utiliti

Sesetengah pemaju merancang dan meminta anda memohon pelbagai utiliti walaupun ketika bangunan sedang dibina. Dalam apa jua keadaan, sebaiknya lakukan perkara ini secepat mungkin.

image25
Wireless router photo by nrkbeta on Flickr

Anda tidak benar-benar “berpindah” sehingga cahaya ini menyala. Foto penghala wayarles oleh nrkbeta di Flickr

7. Perancangan ruang

Sekarang anda telah menyusun item utama dengan Pemaju dan Pengurusan, sudah tiba masanya untuk mendapatkan bahagian dalaman disusun.

Lebih baik jika anda boleh memutuskan semua pengubahsuaian atau penambahbaikan yang anda ingin lakukan sebelum anda masuk. Akan lebih mudah bagi kontraktor dan pereka dalaman untuk melakukan kerja-kerja mereka apabila rumah masih kosong. Kos juga amat berbeza.

image11

Walau bagaimanapun, anda perlu ingat untuk meninggalkan Deposit Bayaran dengan pejabat pengurusan sebelum anda menjalankan apa-apa kerja penghantaran atau pengubahsuaian.

Sumber Rujukan

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -