HomeBerita TerkiniPasaran Hartanah Menunjukkan Ketahanan dengan Harga Permintaan Yang Mantap

Pasaran Hartanah Menunjukkan Ketahanan dengan Harga Permintaan Yang Mantap

Published on

spot_img
Hartatanah.com

Pasar harta tanah menunjukkan tanda-tanda ketahanan, dengan yang terbaru berpandukan Indeks Pasaran Hartanah PropertyGuru Malaysia (MPMI) laporan tidak mencatatkan perubahan pada keseluruhan harga permintaan untuk suku akhir 2020, kekal pada 88.60 mata pada Q3 dan Q4 tahun lalu.

MPMI Q1 2021 - 1

Keadaan ini mungkin disebabkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mendatangkan program vaksinasi yang dilancarkan pada 24 Februari, walaupun terdapat banyak kes COVID-19 yang berubah-ubah tinggi tetapi Perintah Kawalan Pergerakan (MCO 2.0) telah dilanjutkan sehingga 4 Mac 2021.

“Adalah bijaksana untuk menyedari bahawa ini bukan masa” biasa “, dan sebarang keadaan COVID-19 yang semakin buruk akan memberi kesan negatif kepada semua sektor ekonomi,” kata Sheldon Fernandez, Pengurus Negara PropertyGuru Malaysia.

Sheldon mengatakan bahawa secara keseluruhan pasaran harta tanah dijangka meningkat dengan baik pada tahun 2021, khususnya pada separuh kedua tahun ini. Dia menambah bahawa ramalan pertumbuhan ekonomi yang dijangkakan 5.1% dan keputusan Bank Negara Malaysia untuk mengekalkan kadar dasar semalaman (OPR) pada 1.75%, dengan kemungkinan bahawa ia akan dipotong lebih jauh, memberi lebih banyak berat kepada pandangan ini.

Berdasarkan senarai bekalan yang dijejaki di PropertyGuru, laman web harta tanah No.1 di Malaysia, MPMI mendapati bahawa bekalan tahunan secara keseluruhan terus meningkat ke atas sebanyak 0.98% YoY. Walaupun terdapat gangguan yang disebabkan oleh wabak ini, ini menunjukkan bahawa bekalan harta tanah secara beransur-ansur kembali ke pasaran.

“Penting untuk diperhatikan bahawa turun naik suku tahun atau ketidakkonsistenan dalam jumlah bekalan semasa iklim pandemik semasa mencerminkan batasan aktiviti komersial.

Ini disebabkan oleh pengetatan dan pelonggaran peraturan kawalan pergerakan, dan bukannya faktor permintaan-penawaran mendasar yang biasanya menentukan pergerakan pasaran, ”kata Sheldon.

Selangor berada di Lintasan Positif Sementara Pasaran Utama Lain Mengalami Trend Menurun

MPMI Q1 2021 - 2

Menanyakan harga di Selangor telah menyaksikan kenaikan sedikit sebanyak 0.84% ​​QoQ, menunjukkan kemungkinan perubahan untuk meminta harga ke wilayah positif pada tahun 2021.

Walaupun terdapat ketidaktentuan ekonomi yang akan terus menghambat tingkah laku pembeli dalam beberapa bulan akan datang, Selangor berada dalam kedudukan yang kuat untuk terus berdaya tahan. Ramai yang akan berpusu-pusu ke negara paling kaya dan berpenduduk di negara ini untuk mencari pekerjaan.

Meminta harga di Kuala Lumpur turun sebanyak 1.80% QoQ, kerana banyak hartanah kelas atas di kawasan metropolitan terus menghadapi tekanan menurun dengan kekurangan minat antarabangsa.

Penekanan ke arah harta tanah yang berpatutan adalah langkah yang disambut baik dengan fokus Dewan Bandaraya KL (DBKL) untuk memperkenalkan lebih banyak lagi perumahan mampu milik dalam Program Pembaharuan Bandar mereka, mewujudkan permintaan tempatan yang lebih sihat dan lestari di masa depan. Pada masa yang sama, oportunis pelaburan akan mencari hartanah pusat bandar utama dengan harga semasa yang rendah.

Di pasaran utama lain seperti Pulau Pinang, harga meminta turun sebanyak 0.78% QoQ. Penting untuk diperhatikan bahawa walaupun terdapat gangguan yang berkaitan dengan pandemi dan sedikit penurunan harga permintaan, negeri ini relatif stabil.

Dengan perubahan harga minimum yang jarang melanggar tanda YoY 2% dalam dua tahun kebelakangan ini, Pulau Pinang cenderung menjadi antara pasaran utama pertama yang kembali ke wilayah harga positif setelah ekonomi berubah.

Di selatan, harga permintaan di Johor turun 0.83% QoQ. Negeri ini terus menangani sejumlah besar harta tanah yang tidak sesuai, yang pada awalnya dibina untuk mensasarkan pembeli antarabangsa di bawah rancangan Iskandar Malaysia.

Sebilangan besar stok ini terus berada di luar julat harga pembeli tempatan, penganalisis pasaran klasifikasikan sebagai masalah jangka panjang yang mungkin mengambil masa bertahun-tahun untuk diselesaikan. Masa hadapan, penghentian bekalan yang masuk akan membantu menstabilkan nilai harta tanah dengan lebih baik di pasaran Johor.

Selanjutnya, harga permintaan di Johor mencatat penurunan terbesar di antara empat wilayah utama dari perspektif tahunan, jatuh sebanyak 4.92% YoY.

“Secara keseluruhan, pasar harta tanah akan didefinisikan oleh” penggerak “dan” pelayan “pada tahun mendatang, dengan beberapa bullish bergerak ke pasaran bagi memanfaatkan keadaan yang menguntungkan berlaku, sementara yang lain menunggu penurunan harga lebih lanjut atau situasi kewangan yang lebih stabil.

“Kami juga mengharapkan lonjakan awal dalam kegiatan transaksi pada tahun 2021, ketika pembeli bergegas untuk memanfaatkan inisiatif HOC yang berakhir pada 31 Mei 2021, sementara harga rendah dan tingkat bunga rendah berlaku,” tambah Sheldon.

Sumber Rujukan

Artikel Terkini

Beginilah Kabinet Dapur Berpintu Kaca 3G Di buat Dari Awal Dan Di Pasang, Memang Berbaloi!

Hartatanah.com - Kabinet dapur berpintu kaca 3G memang telah menjadi ikutan kepada pemilik-pemilik rumah...

BILIK UTILITI SERTA TEMPAT SIMPANAN MEWAH DARI PEREKA DALAMAN INI MEMANG CANTIK DAN SANGAT SELESA, RAMAI YANG BERIMPIKAN UNTUK MEMILIKINYA.

Dalam episod lima bahagian tiga siri 'Behind The Design' kami, kami akan memberikan anda...

Rumah Moden yang Bersih dan Ringkas Ditampilkan dengan Reka Bentuk Landskap Yang Cantik

Sebenarnya rumah moden ini dikenali sebagai Villa Van Schijndel. Projek ini telah disiapkan oleh...

Terkini! Senarai Hitam Pemaju Yang Terlibat Dengan Projek Perumahan Terbengkalai

Hartatanah.com - Kepada mereka yang ingin membeli rumah dibawah projek perumahan pemaju, sila beri...

Berkaitan

Beginilah Kabinet Dapur Berpintu Kaca 3G Di buat Dari Awal Dan Di Pasang, Memang Berbaloi!

Hartatanah.com - Kabinet dapur berpintu kaca 3G memang telah menjadi ikutan kepada pemilik-pemilik rumah...

BILIK UTILITI SERTA TEMPAT SIMPANAN MEWAH DARI PEREKA DALAMAN INI MEMANG CANTIK DAN SANGAT SELESA, RAMAI YANG BERIMPIKAN UNTUK MEMILIKINYA.

Dalam episod lima bahagian tiga siri 'Behind The Design' kami, kami akan memberikan anda...

Rumah Moden yang Bersih dan Ringkas Ditampilkan dengan Reka Bentuk Landskap Yang Cantik

Sebenarnya rumah moden ini dikenali sebagai Villa Van Schijndel. Projek ini telah disiapkan oleh...