0.3 C
New York
Friday, January 21, 2022

Buy now

Pembinaan LPT3 akan diberi keutamaan berbanding projek mega lain

Date:

Share:

Loading
- Paparan Penaja -

4 September, KUALA LUMPUR – Kerajaan akan memberi keutamaan kepada pembinaan projek Fasa 3 Lebuhraya Pantai Timur (LPT3) berbanding projek mega lain untuk kemudahan penduduk di Terengganu dan Kelantan, kata Timbalan Menteri Kerja Raya Mohd Anuar Mohd Tahir.

Bagaimanapun, katanya, sebarang keputusan untuk melaksanakan projek lebuhraya 147 km dari Kampung Gemuroh, Kuala Terengganu, Terengganu ke Pengkalan Kubor, Kelantan juga akan mengambil kira kedudukan kewangan kerajaan.

“Saya ingin menekankan bahawa kementerian dan kerajaan akan memberi perhatian serius terhadap isu ini (pembinaan LPT3) dan saya menghargai usaha wakil rakyat (YB) dari Terengganu dan Kelantan yang memperjuangkan isu ini.

Saya tidak boleh menafikan bahawa kita perlu mengambil alih tugas kerajaan terdahulu, saya berharap jika keadaan fiskal dan kewangan bertambah baik dalam masa terdekat ini, isu ini akan diberi keutamaan, bukan projek mega lain, “katanya semasa soal persoalan oral, dan sesi jawapan di Dewan Negara yang diadakan hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan dari Senator Engku Naimah Engku Taib yang ingin mengetahui status projek LPT3 selain berharap kerajaan dapat meneruskannya.

Mohd Anuar berkata kementeriannya akan berbincang dan mendapatkan nasihat dari kementerian dan agensi persekutuan lain seperti Kementerian Kewangan, Kementerian Hal Ehwal Ekonomi dan Jabatan Peguam Negara sebelum membuat sebarang keputusan lanjut mengenai projek itu.

Berdasarkan kajian kebolehlaksanaan projek LPT3 yang siap pada tahun 2009, tiga daerah di Terengganu akan terlibat dalam projek itu iaitu Kuala Terengganu, Setiu dan Besut manakala di Kelantan lima daerah iaitu Pasir Puteh, Bachok, Pasir Mas, Kota Bharu dan Tumpat, katanya.

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -