Projek ECRL Capai Lebih 56% Kemajuan – Siap Dari Kota Bharu ke Gombak pada 2026

hartatanah.com-rojek-ECRL-Capai-Lebih-56-Kemajuan-Siap-Dari-Kota-Bharu-ke-Gombak-pada-2026

Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook menyatakan pada bulan November bahawa projek East Coast Rail Link (ECRL) telah mencapai lebih daripada 56% daripada kemajuan yang dirancangnya.

Beliau menyatakan bahawa kemajuan megaprojek tersebut sejajar dengan rancangannya untuk siap dari Kota Bharu, Kelantan, ke Terminal Bersepadu Gombak pada Disember 2026. ECRL dijadualkan untuk mula beroperasi pada Januari 2027.

Tahun ini juga merupakan tahun paling sibuk bagi pembinaan projek ini. Pada awal tahun ini, projek ECRL memasuki fasa pembinaan baru. Fasa ini termasuk memasang laluan lintasan jalan raya udara dan membina hentian dan depo kereta api.

Dengan secepat mungkin, projek ECRL akan membina sistem tenaga, isyarat, dan komunikasi yang diperlukan oleh tren penumpang dan tren kargo untuk beroperasi. Beliau menyatakan ini semasa acara pada hari Isnin (11 Disember) untuk meletakkan trek ECRL pertama di Tapak Stesen ECRL Bahagian 10 di Gebeng.

Acara untuk memasang trek ECRL pertama itu dipimpin oleh Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Loke berkata bahawa apabila projek selesai, penduduk Pantai Timur akan dapat menikmati babak baharu dalam sistem pengangkutan negara. Sebagai contoh, penduduk dari Kuantan akan dapat ke Kuala Lumpur dalam hanya satu setengah jam berbanding tiga jam dengan kereta.

Loke juga menyatakan bahawa 26 terowong telah digali menggunakan kaedah pengeboran dan letupan dan bahawa 23,000 orang sedang bekerja di 1,900 tapak pembinaan sepanjang lintasan.

“Terowong kembar Genting sepanjang 16.39 kilometer sedang digali menggunakan kombinasi pengeboran, letupan, dan mesin bor terowong. Kedua-dua belah terowong telah mencapai kedalaman hampir enam kilometer, dan kerja tersebut sepatutnya siap pada suku kedua tahun 2025,” katanya.

Beliau juga menyatakan bahawa kerja-kerja ke atas flyover ECRL sepanjang 145 kilometer berjalan lancar dan bahawa laluan lintasan jalan raya udara telah dipasang untuk lebih daripada 60 km.

Laluan ECRL dari Kota Bharu di Kelantan ke Port Klang di Selangor akan mempunyai 20 stesen yang dibina. Sepuluh akan untuk penumpang dan sepuluh lagi untuk penumpang dan barangan. Tujuh stesen akan dibina di Pahang, enam di Terengganu, dua di Kelantan, dan lima di Selangor.

Beliau berkata, “Kementerian Pengangkutan berharap bahawa stesen KPC, Cherating, KotaSAS, dan Paya Besar akan meningkatkan pengurusan daerah Kuantan yang menjadi tempat tinggal lebih daripada 600,000 penduduk.”