Kematian Zayn Rayyan Menggemparkan Idaman Apartments, Damansara Damai – Komuniti Terkesan dengan Perubahan Drastik!

hartatanah.com

PETALING JAYA: Mengikuti kematian Zayn Rayyan Abdul Matiin, 6 tahun, penduduk Idaman Apartments di Damansara Damai kini lebih berwaspada.

Seluruh keluarga, terutamanya yang mempunyai anak kecil dan remaja, merasai ketakutan dan kesedihan akibat kejadian tersebut.

Rosman Salleh, 48 tahun, seorang penduduk, mengatakan beliau kini lebih berhati-hati tentang keberadaan anak-anaknya.

“Sebelum ini, mereka akan naik tangga ke tingkat tiga sendiri setelah van menjemput mereka dari sekolah.” Tetapi sekarang, isteri saya menunggu mereka di tingkat bawah,” katanya pada hari Sabtu (9 Disember), seperti yang dilaporkan oleh Sinar Harian.

Rosman berkata keluarganya tinggal di kawasan itu sejak ia dibina pada tahun 2001.

Mariani Awang, 42 tahun, mengatakan kawasan perumahan dahulu penuh dengan gelak tawa kanak-kanak tetapi kini menjadi sunyi.

“Sebelum kejadian ini, kanak-kanak biasa keluar dan bermain awal pagi, tetapi sekarang mereka terlalu takut.”

“Ibu bapa juga bimbang tentang keselamatan anak-anak mereka.” Jika saya lambat menjemput anak-anak saya, saya sentiasa nasihatkan mereka untuk menunggu di kawasan sekolah.”

Seorang penduduk lain, Leawati, 47 tahun, mengungkapkan kebimbangan tentang keselamatan anak-anaknya yang masih bersekolah rendah.

“Saya tinggal di Park Avenue, yang agak jauh dari lokasi kejadian, tetapi kami masih perlu lalui kawasan itu,” katanya.

Siasatan awal, menurut Ketua Polis Selangor, Komisen Datuk Hussein Omar Khan, melibatkan mencari dan mengumpulkan bukti fizikal di tempat kejadian dan kawasan perumahan sekitarnya.

“Ini akan diikuti dengan penyiasatan rumah ke rumah dan soal siasat di kira-kira 18 blok yang membabitkan 2,400 unit.”

“Polis juga sedang menunggu maklumat forensik,” katanya.

Komisen Hussein menyatakan pembunuhan Zayn Rayyan bukanlah kes yang mudah dan pihak polis memerlukan maklumat dan bukti tambahan.

“Jangan tambah kekeliruan dengan menyebarkan maklumat yang belum disahkan yang mungkin mengguris hati keluarga mangsa.” Biarkan polis menyiasat sehingga mereka yang bertanggungjawab ditangkap,” katanya.

Zayn Rayyan, seorang kanak-kanak autistik, ditemui mati kira-kira 34 jam selepas dilaporkan diculik.

Kira-kira pukul 10 malam Rabu (6 Disember), jenazahnya ditemui di sebuah sungai berdekatan kediamannya di Idaman Apartment, Damansara Damai.