Lebih RM31 bilion diperuntukkan untuk subsidi, bantuan dan insentif dalam budget 2022

Hartatanah.com – Bajet 2022 memperuntukkan kira-kira RM31 bilion untuk subsidi, bantuan dan insentif bagi mengurangkan kesan kenaikan kos sara hidup kepada rakyat melalui peraturan larangan ke atas barangan dan perkhidmatan.

Tempoh pemotongan kadar caruman minimum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) daripada 11% kepada 9% sehingga Jun 2022 telah dilanjutkan oleh Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Beliau berkata ia bernilai RM2 bilion dan bertujuan memberi lebih banyak wang kepada orang ramai. Tengku Zafrul juga mengumumkan lanjutan enam bulan pengecualian cukai jualan 100% untuk CKD (pasangan tempatan) dan 50% dan ke atas (diimport sepenuhnya) CBU (termasuk MPV dan SUV).

Beliau juga menyatakan bahawa kerajaan akan terus membiayai projek perumahan bernilai RM1.5 bilion untuk keluarga berpendapatan rendah.

“Setiap keluarga Malaysia berhak memiliki rumah sebagai keperluan hidup di bawah peruntukan ini,” katanya.

Beliau juga berkata kerajaan akan memberikan jaminan sehingga RM2 bilion kepada bank tahun depan untuk membantu pekerja gig, pemilik perniagaan kecil dan petani membeli rumah.

Beliau berkata walaupun mereka berkemampuan untuk membayar balik pinjaman tersebut, sesetengah golongan ini menghadapi masalah untuk mendapatkan pinjaman rumah.

Mulai tahun keenam, kerajaan tidak akan mengenakan Cukai Keuntungan Harta Tanah ke atas warganegara individu, pemastautin tetap dan syarikat lain.

Beliau berkata program ini termasuk dalam Strategi Ketiga Bajet 2022, Membina Kehidupan Kondusif, yang menggalakkan pemilikan rumah, pengangkutan, pembangunan infrastruktur luar bandar, pertahanan dan keselamatan awam.