50 peratus pembeli rumah PR1MA berumur antara 25-35 tahun

Hartatanah.com – Pada Disember tahun lepas, 50% daripada pembeli Program Perumahan 1Malaysia (PR1MA) adalah golongan dewasa muda berumur 25 hingga 35 tahun.

Menurut Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican, 34% daripada pembeli rumah PR1MA tahun lepas adalah di bawah umur 35 tahun.

“Ini menunjukkan golongan muda suka dan mampu dengan harga tawaran rumah PR1MA,” katanya hari ini semasa Waktu Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat.

Beliau menyebut demikian sebagai respons kepada Datuk Mohd Fasiah Mohd Fakeh (Bersatu-Sabak Bernam) yang meminta Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan menjelaskan sejauh mana kejayaan pembangunan penginapan PR1MA dalam menyediakan rumah murah untuk golongan muda berumur 25 hingga 35 tahun.

Beliau juga mengumumkan Inisiatif Pemilikan Rumah Belia PR1MA, yang bertujuan untuk meningkatkan pemilikan rumah golongan muda daripada 50.3% kepada 70% menjelang akhir 2022.

Reezal berkata kementeriannya bercadang membina Perumahan Transit Belia (RTH) di banyak tapak Lembah Klang bagi membantu golongan muda membeli rumah.

“Dua projek RTB di Mukim Batu, Kuala Lumpur, dan satu di Rawang, Selangor, telah dicadangkan. Projek RTB Mukim Batu di Kuala Lumpur akan membina 1,400 unit, manakala RTB Rawang di Selangor akan membina 3,000 unit.

Konsep ‘5K’ iaitu ketersediaan, kemampuan, kemudahan pembiayaan, kualiti dan unit perumahan yang boleh didiami. “Saya percaya ini juga hasrat belia Malaysia,” katanya.

Ketika ditanya mengenai cadangan tabung perumahan negara dan bagaimana pemaju rumah PR1MA boleh membekalkan infrastruktur seperti internet dan tempat letak kereta, Reezal menjawab semua kemudahan telah diambil kira mengikut model ‘5K’.

“Saya sedang melihat cadangan tabung perumahan negara, begitu juga dengan pasukan pakar yang ditubuhkan di bawah KPKT. Kami akan membina pelan baharu yang boleh diterima pakai secara meyakinkan oleh Bank Negara dan Kementerian Kewangan.

“Semua unit rumah mampu milik PR1MA menampilkan gentian ke unit dan infrastruktur sambungan internet. “Kami tidak mahu rumah yang boleh didiami rendah kepada B40,” katanya.

Reezal menyatakan terdapat rancangan untuk memperluaskan inisiatif itu ke Pulau Pinang dan Johor Bahru tahun ini sebagai tindak balas kepada Wong Hon Wai (PH-Bukit Benderaquery. )’s

“Walaupun RTB ini kini berada di Lembah Klang, ia sudah mula menular ke negeri jiran seperti Johor. Jadi kita melihat kepada inisiatif perumahan yang lebih luas,” katanya.