4 C
New York
Thursday, January 20, 2022

Buy now

Mah Sing Group Memandang Peluang Besar Di Hong Kong

Date:

Share:

Loading
- Paparan Penaja -

Pemaju Malaysia menumpukan perhatian mereka kepada Hong Kong, yang kini mengalami protes anti-kerajaan yang berpanjangan, dengan Mah Sing Group menjadi syarikat terbaharu untuk menyertai kereta pemaju yang menuju ke sana.

The Star melaporkan bahawa Mah Sing “terbangkan pasukan” di Hong Kong untuk mempromosikan projek-projek di Lembah Klang, Johor dan Penang.

Ketua Pegawai Eksekutif Mah Sing, Datuk Ho Hon Sang berkata, pelabur Hong Kong menunjukkan “minat baharu” bagi hartanah Malaysia untuk waktu bersara atau sebagai rumah kedua.

“Kami percaya pasaran Malaysia menarik minat pembeli Hong Kong kerana kestabilan politik dan budaya kami. Masa adalah tepat bagi kita untuk memberi tumpuan lebih kepada Hong Kong, “kata Ho.

Lain-lain yang mencari peluang di Hong Kong termasuk ParkCity Property Holdings Sdn Bhd dengan kumpulan CapitaLand yang berpangkalan di Singapura dan kumpulan SP Setia.

“Jika seseorang menyerang lebah sarang lebah, anda akan mengharapkan lebah itu bersurai. Ada yang akan meneroka Malaysia, beberapa ke Thailand, beberapa ke Singapura dan sebagainya. Tetapi setiap sarang berpotensi baru mempunyai rayuannya, “kata pengarah eksekutif penyelidikan dan perundingan Savills, Alan Cheong.

Sementara itu, Lee Heng Guie, pengarah eksekutif Pusat Penyelidikan Sosio-Ekonomi (SERC), berkata masa yang tepat untuk Malaysia mengkaji semula dasar pembelian asingnya disebabkan aliran masuk dana yang besar dari Hong Kong dan China yang mencari pelaburan hartanah di beberapa negara ASEAN .

“Dalam Bajet 2020, Kerajaan boleh menimbang untuk mengkaji semula ambang minimum bagi pemilikan hartanah asing serta levi negeri untuk pembelian hartanah asing. Ringgit lemah juga menyediakan masa yang tepat untuk warga asing membeli hartanah Malaysia,“Katanya.

“Ketinggalan dalam hartanah kediaman dan komersil memerlukan perhatian segera dan campur tangan dasar segera,” tambah Lee.

Menurutnya, yang tidak terjual itu akan mewujudkan kesan yang menggembirakan terhadap ekonomi kerana ia merupakan subsektor sektor pembinaan.

“Penyatuan dan penyesuaian yang berlarutan dalam sektor hartanah akan menjejaskan sektor pembinaan keseluruhan,” katanya.

Lee berkata jumlah keseluruhan hartanah kediaman di Q1 2019 kekal tinggi. Ia meningkat 30.7 peratus kepada 32,936 unit, dengan nilai RM20 bilion, berbanding 25,193 unit bernilai RM15.7 bilion pada Q1 2018.

Bilangan unit tidak terjual bagi hartanah komersil, sebaliknya, meningkat 25.5 peratus daripada 4,361 unit pada Q1 2018 kepada 5,472 unit pada Q1 2019.

Sumber Rujukan

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -