Tun Dr. Mahathir Mohamad Sarankan Pemilik Tanah Pertimbangkan Lebih Mendalam Sebelum Menjual Aset Bernilai

hartatanah.com

SHAH ALAM – Bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad memberitahu pemilik tanah supaya berfikir dua kali sebelum menjual harta mereka dan membincangkan bagaimana tanah boleh digunakan sebagai modal kewangan melalui pembangunan penyewa.

Beliau membicarakan bagaimana nilai tanah terus meningkat, yang bermakna keuntungan yang lebih besar pada masa akan datang.

Apabila anda menjual sekarang, anda mengunci harga yang lebih rendah daripada yang mungkin anda dapat kemudian.

“Nilai tanah meningkat dengan ketara dari masa ke masa, sama ada digunakan untuk pertanian atau pembinaan,” kata Dr. Mahathir dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau memberikan perbandingan yang ketara: tanah di bandar dijual dengan harga RM7,000 untuk setiap kaki persegi, tetapi tanah yang belum dibina hanya berharga RM5.

“Potensi untuk peningkatan secara eksponen menjadikan menyimpan tanah lebih menguntungkan daripada menjualnya dengan cepat,” katanya.

Dr. Mahathir mencadangkan supaya daripada menyingkirkan tanah dengan serta-merta, digunakan sebagai jaminan untuk pembangunan penyewa.

“Dengan menyumbang sebahagian nilai tanah sebagai modal pelaburan, pemilik tanah boleh memperoleh manfaat besar daripada peningkatan sewa pada masa depan dan peningkatan keseluruhan nilai harta yang dibangunkan,” katanya.

“Fikirkan tentang ini. “Jika tanah bernilai RM5 setiap kaki persegi digunakan sebagai 10% modal pelaburan, kemudian nilainya meningkat kepada RM1,000 setiap kaki persegi, pelaburan 10% itu turun kepada RM100 setiap kaki persegi,” katanya.

Beliau memberi amaran kepada pemilik tanah mengenai masalah yang boleh timbul apabila mereka menjual tanah mereka, memberitahu mereka bahawa menghabiskan wang dari jualan boleh dengan cepat menghapuskan simpanan, menjadikan kehidupan sukar pada masa depan.

“Tanah sudah tiada lagi.

“Fikir dengan teliti tentang manfaat jangka panjang menyimpan aset berharga anda,” katanya.