“Sensasi Luar Biasa! Sistem Kawalan Diesel Subsidi 2.0 (SKDS 2.0) Mula Diperkenalkan – Subsidi Bahan Api Bakal Menggegar di Suku Kedua 2024! “

hartatanah.com - Sistem kawalan Diesel Subsidi

PETALING JAYA: Projek rintis sistem kawalan diesel subsidi 2.0 (SKDS 2.0), yang akan digunakan untuk menyediakan subsidi bahan api yang ditetap semula pada suku kedua tahun 2024 bermula hari ini di 3,792 stesen minyak sekitar tanah Semenanjung.

Menurut New Straits Times, Armizan Mohd Ali, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, menyatakan bahawa kaedah subsidi pukal tidak akan lagi digunakan di stesen minyak selepas penetapan semula.

“Program penumpuan semula kerajaan akan memberikan subsidi kadar istimewa kepada industri pengangkutan darat bagi subsektor awam dan barang.”

Kementerian ini sedang menguji sistem MySubsidi Diesel menjelang pelaksanaan semula subsidi diesel, yang akan berlaku kemudian.

Sistem ini akan beroperasi bersama sistem kad armada syarikat-syarikat minyak untuk melaksanakan sasaran subsidi pada masa akan datang.Kajian telah dijalankan di Petronas KLIA 1, Jalan Terminal di Sepang.

Armizan sebelum ini menyatakan bahawa inisiatif rintis ini akan menyediakan kuota bahan api yang diskaun untuk sektor pengangkutan darat (barang).

Enam syarikat yang menyertai adalah Perceptive Logistics Sdn Bhd, Multimodal Freight Sdn Bhd, Mun Chuen Transport Sdn Bhd, Tan Swee Hee Sdn Bhd, Sim Yew Enterprise Sdn Bhd, dan Rantau Panjang Haulage Sdn Bhd.