“Projek Meluaskan Lebuh Raya KL-Karak Bantu Redakan Kesesakan di Musim Cuti!”

hartatanah.com

Kerajaan Persekutuan telah bersetuju untuk melaksanakan projek untuk meluaskan Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (KLK), yang dijadualkan akan bermula pada suku kedua tahun 2024, sebagai penyelesaian jangka panjang untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas di kawasan tersebut.

Menteri Besar Pahang Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail menyatakan bahawa projek tersebut, yang akan dilaksanakan oleh pihak pemberi kontrak Anih Berhad, akan merangkumi penyesuaian dari Plaza Tol Gombak ke persimpangan Lingkaran Tengah Utama di Bentong.

Beliau menyatakan bahawa projek tersebut juga akan merangkumi pembinaan terowong lain, peningkatan bahu jalan, dan pemasangan lampu jalan sepanjang laluan untuk memastikan keselamatan dan keselesaan pemandu.

Beliau mencatat bahawa kerajaan negeri telah mengambil perhatian kepada kesesakan lalu lintas di Lebuhraya KLK, terutamanya antara Plaza Tol Bentong dan Plaza Tol Gombak, yang membentang sejauh 42 kilometer dan biasa terjadi sepanjang musim perayaan, cuti umum, dan hujung minggu.

“Oleh itu, saya telah menjemput Syarikat Anih Berhad dan Pihak Berkuasa Lebuhraya Malaysia (LLM) untuk menyampaikan taklimat dan berbincang mengenai penyelesaian untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas semasa Mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMK) hari ini.

“Bagi mengurangkan kesesakan tersebut, beberapa langkah telah dikenal pasti dan akan dilaksanakan merangkumi projek jangka panjang dan jangka pendek dan diharapkan dengan pelaksanaan projek-projek ini, kesesakan lalu lintas di Lebuhraya KLK dapat diatasi dan dikurangkan,” katanya dalam kenyataan akhbar.

Sebagai penyelesaian jangka pendek, beliau menyatakan bahawa banyak inisiatif telah dan akan dilaksanakan, termasuk penjadualan kerja peningkatan semasa waktu tidak sibuk dan pemasangan pengepis lorong di Plaza Tol Gombak (arah barat) berdasarkan destinasi (Batu Caves/Ampang) untuk mengurangkan masalah ‘weaving’.

Ini ditambah dengan penyediaan dua lokasi aliran pasang (KM55-59 ke timur dan KM60-56 ke barat), dengan pelaksanaan tertakluk kepada penyebaran lalu lintas di kedua-dua belah dan nisbah lalu lintas 70-30 (barat-timur) untuk mengurangkan kesesakan.