“Komitmen Kerajaan Johor: Lebih 3,700 Unit Rumah Terjangkau Bagi Golongan M40 di Iskandar Puteri”

hartatanah.com

Pekerja berpendapatan sederhana di Johor mencari tempat tinggal dengan pelbagai harga untuk memenuhi bajet mereka.

Raden Mohammad Azwan Naharudin, 32, seorang pekerja hospital swasta, menyatakan bahawa beberapa kawasan di negeri tersebut mungkin menjadi tempat tinggal bagi golongan berpendapatan sederhana.

“Johor Bahru adalah lokasi yang menarik untuk pembinaan rumah kerana kedekatannya dengan Singapura dan kemudahan lain, walaupun ia sudah agak sesak.

“Daerah lain, termasuk Kulai, Skudai dan Pasir Gudang, telah mengalami pertumbuhan yang signifikan dan mempunyai infrastruktur yang diperlukan untuk menyokong projek perumahan.”

Beliau menyatakan bahawa dengan mengambil kira daerah-daerah tersebut, kerajaan mungkin memberikan pelbagai pilihan perumahan di seluruh negeri.

Beliau mencatatkan bahawa Kulai, yang akan dilancarkan sebagai bandar keempat Johor, mudah diakses kerana pembangunan jalan raya dan kemudahan lain yang sedang berlangsung.

“Lapangan Terbang Antarabangsa Senai di Kulai berfungsi sebagai hab udara negeri.

“Daerah tersebut masih mempunyai banyak tanah yang boleh dibangunkan,” tambahnya.

Ahli grafik Puteri Nuraliah Natasha Raja Zafri, 28, mencadangkan agar kerajaan menyiasat bahagian utara Pasir Gudang, khususnya Tebrau dan Ulu Tiram.

“Jika kita mahu memberi keutamaan kepada pengangkutan, Pasir Gudang adalah pilihan kedua terbaik, kerana kita boleh mencapai Singapura melalui Lebuhraya Senai-Desaru dan Second Link.

“Saya fikir kerajaan akan mengambil langkah yang agresif untuk meningkatkan kemampuan beli rumah dengan bekerjasama dengan pembangun swasta dan memberi insentif dan subsidi.

Nuraliah menyatakan bahawa dengan berbuat demikian, negeri akan dapat menangani permintaan sambil juga menyediakan alternatif perumahan yang terjangkau kepada pekerja berpendapatan sederhana di negeri tersebut.

Lebih banyak pilihan perumahan, katanya, juga akan membolehkan pembahagian peluang perumahan yang lebih adil sambil mengurangkan beban pada satu kawasan.

“Kepelbagaian ini menjamin bahawa individu berpendapatan sederhana mempunyai akses kepada pilihan perumahan yang terjangkau di kawasan kegemaran mereka.

“Selain itu, ia menyokong pertumbuhan ekonomi di daerah lain di Johor, mengurangkan penekanan pada Johor Bahru, kerana pembangunan perumahan menawarkan peluang pekerjaan dan merangsang syarikat tempatan.

“Dengan memperluas projek perumahan ke daerah lain, kerajaan dapat memupuk pembangunan yang inklusif dan mampan di seluruh negeri,” katanya.

Raden dan Nuraliah menanggapi janji kerajaan Johor untuk membina rumah untuk golongan berpendapatan sederhana (M40).

Dalam kenyataan, Menteri Besar Johor Datuk Onn Hafiz Ghazi menyatakan bahawa kumpulan M40 akan diberi kira-kira 3,700 rumah yang murah di Iskandar Puteri.

Mereka dalam kelompok M40 pada umumnya diabaikan apabila menyentuh tentang memiliki rumah.

“Sejumlah 3,746 unit perumahan akan diberikan, dengan 1,008 diberikan kepada populasi tertentu.

“Dari 1,008 unit itu, 700 unit apartmen dijual dengan harga di bawah RM400,000 setiap satu dan 308 rumah berkembar dijual dengan harga di bawah RM500,000,” tambahnya.

Onn Hafiz menyatakan bahawa negeri akan mencapai ini melalui projek pembangunan bercampur Eco Botanic 3, memberikan peluang kepada pekerja M40 untuk membeli rumah di lokasi strategik seperti EduPark East dan EduPark West di Iskandar Puteri.

Perbadanan Pembangunan Perumahan Johor (PKPJ) menandatangani perjanjian itu bersama-sama dengan Permodalan Darul Ta’zim Sdn Bhd (PDT), anak syarikat Iskandar Investment Bhd, River Retreat Sdn Bhd, dan EcoWorld Development Group Bhd.

Acara itu turut dihadiri oleh CEO PDT Datuk Ramlee A. Rahman, CEO PKPJ Datin Paduka Dr Suhailizan Suliman, pengerusi jawatankuasa perumahan dan kerajaan tempatan negeri Datuk Mohd Jafni Md Shukor, dan timbalan setiausaha negeri (pembangunan) Datuk Ashari Kasnan.