Rakyat Malaysia mungkin perlu menilai semula strategi pelaburan mereka bagi tahun 2024.

hartatanah.com - pelaburan

Schroders, sebuah firma pengurusan aset global dari Britain, baru-baru ini menerbitkan laporan yang menunjukkan gambaran yang suram mengenai sektor pelaburan di Malaysia.

Kajian Investor Global Schroders 2023, yang menyoal hampir 23,000 pelabur dari 33 negara berbeza. Menurut laporan itu, hampir 78% pelabur Malaysia kini percaya bahawa peningkatan inflasi dan kadar faedah telah membawa masuk zaman baru tingkah laku dasar dan pasaran. Ini mencerminkan pendapat serantau dan global, dengan 78% pelabur global dan 79% pelabur SEA juga mempercayainya.

Ini mencerminkan perubahan pemikiran yang signifikan dari tahun lalu, di mana ramai pelabur menganggap bahawa keadaan buruk dalam pasaran pelaburan hanya akan menjadi gangguan kecil dalam gambaran keseluruhan.
57% pelabur Malaysia telah mengubah rancangan mereka.

Jangkaan sebelum ini adalah untuk kembali dengan cepat kepada inflasi rendah dan kadar faedah yang rendah, tetapi ini tidak lagi berlaku. Menurut laporan, sehingga 57% pelabur Malaysia telah mengubah rancangan pelaburan mereka. Sebuah pertiga lagi bercadang untuk berbuat demikian.

Kajian juga mendapati bahawa pelabur Malaysia dan global yang menganggap diri mereka mempunyai pengetahuan “pakar” adalah yang pertama bertindak balas terhadap perubahan keadaan. Kira-kira 89% pelabur Malaysia “pakar” ini telah mengubah strategi mereka. Walau bagaimanapun, hanya 47% pelabur Malaysia “pemula” yang telah berbuat demikian.
Didapati juga bahawa 50% pelabur Malaysia semakin berminat dalam pelaburan yang diurus secara aktif dan dana amanah. Aset persendirian (46%), diikuti oleh mata wang kripto (44%).

Walaupun ramalan yang suram, sehingga 92% pelabur Malaysia menjangkakan pulangan yang sama atau lebih tinggi daripada tahun lalu. Yang mengejutkan, majoriti pelabur Malaysia menjangkakan pulangan tahunan sebanyak 12.40%, yang lebih tinggi daripada purata global 11.5%.Pelabur Malaysia bimbang tentang kos tinggi pelaburan ekuiti persendirian.

Kajian mendapati bahawa ramai pelabur Malaysia masih mempunyai pengetahuan yang sedikit mengenai kelas aset apabila berhadapan dengan pelaburan aset persendirian. Ini mungkin menunjukkan bahawa lebih banyak pendidikan diperlukan untuk menyokong pertumbuhan berterusan pelaburan ini.

Menurut laporan itu, sehingga 65% pelabur Malaysia percaya bahawa kos dan perbelanjaan yang berkaitan dengan aset persendirian adalah penghalang kepada pelaburan.

Namun begitu, pelabur Malaysia lebih berminat untuk melabur secara bertanggungjawab, terutamanya untuk menyelaraskan dengan kepercayaan masyarakat dan kemampuan pasaran untuk memberi kesan alam sekitar yang baik.
Didapati juga bahawa sehingga 43% pelabur Malaysia percaya bahawa dana mampan akan memberikan pulangan yang lebih tinggi.

Kepemilikan aktif merupakan komponen penting dalam pelaburan mampan kerana melibatkan bekerjasama dengan syarikat untuk meningkatkan hasil perniagaan dengan matlamat akhir meningkatkan pulangan pelaburan. Didapati bahawa sehingga 90% pelabur Malaysia menyokong konsep kepemilikan aktif.