Transaksi Harta Tanah Meningkat Walaupun Pandemik

Raine and Horne International Senior Partner Michael Geh menjangkakan urus niaga di pasaran hartanah akan meningkat tahun ini walaupun terdapat wabak COVID-19.

Maklumat Ini datang kerana data dari Pusat Maklumat Harta Tanah Nasional (NAPIC) yang menunjukkan peningkatan transaksi, katanya.

“Berdasarkan angka NAPIC yang menunjukkan lonjakan transaksi harta tanah pada suku ketiga 2020 (S3 2020), saya percaya ia akan terus meningkat pada suku keempat dan hingga tahun ini,” kata Geh pada sidang media dengan Pulau Pinang Exco Negeri Jagdeep Singh Deo di Komtar.

Berdasarkan Hartanah Malaysia yang tidak terjual, Geh menyatakan bahawa banyak harta komersial yang tidak terjual di Lembah Klang adalah pejabat kosong dan banyak di dalam kompleks membeli-belah kerana penghunian yang kurang.

“Bagi harta tanah kediaman, banyak unit yang tidak terjual adalah yang terletak di lokasi yang tidak diingini dan peratusan yang tinggi adalah lot Bumiputera yang belum dikeluarkan,” katanya seperti dipetik oleh Malay Mail.

Geh menyatakan bahawa sebahagian besar harta tanah overhang terletak di kawasan pinggiran dengan permintaan yang sangat rendah, terutama di Perak, Johor dan Kedah.

“Jadi, tidak ada overhang dari semua harta tanah di Malaysia, overhang hanya di lokasi tertentu, tempat yang tidak mudah dijual sehingga unit overhang ini tidak akan turun apabila tidak ada permintaan untuk harta tanah di lokasi yang tidak diingini,” katanya

Sementara itu, Jagdeep mengatakan unit overhang di Pulau Pinang menurun secara konsisten setiap tahun.

“Unit overhang di Pulau Pinang mengalami penurunan dari 3,816 unit pada suku kedua 2020 menjadi 3,007 unit pada suku ketiga,” katanya seperti dikutip Malay Mail.

Pulau Pinang juga menyaksikan urus niaga harta tanah kediaman melonjak 123% suku ke suku kepada 3.446 transaksi pada Q3 2020 daripada 1.545 transaksi pada Q2 2020.

Jagdeep mengaitkan lonjakan itu Kempen Pemilikan Rumah (HOC), yang berlangsung dari Jun 2020 hingga akhir Mei 2021 dan ditawarkan Pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah dan kadar faedah yang lebih rendah.

“Tahun ini akan menjadi tahun yang menjanjikan terutama dengan pemulihan ekonomi di mana sebahagian besar industri percaya bahawa segmen perumahan mampu milik akan menjadi faktor penyumbang kepada pemulihan,” katanya.

Menurut Jagdeep, unit rumah mampu milik terus ditawarkan kepada pemohon yang layak walaupun semasa perintah kawalan pergerakan.

“Kami melihat peningkatan aplikasi untuk unit rumah mampu milik,” katanya.

Jagdeep mendedahkan bahawa negeri ini bertujuan untuk membina 220,000 unit rumah mampu milik sebagai sebahagian daripada wawasan Penang2030.

Sejak 2008, sejumlah 113,960 rumah mampu milik telah dirancang, dengan 38,149 unit siap, 18,519 unit dalam pembinaan dan 57,292 unit lagi dalam perancangan, katanya.

Pulau Pinang telah mengenal pasti lima bidang tanah seluas hampir 73 ekar, di mana ia berhasrat untuk membina sekurang-kurangnya 10,000 unit rumah mampu milik.

Sumber Rujukan