MCO Menyebabkan Kelewatan Enam Bulan Dalam Kerja Pembinaan di Seluruh Negara

Hartatanah.com
MCO Menyebabkan Kelewatan Enam Bulan Dalam Kerja Pembinaan di Seluruh Negara

Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) yang dikeluarkan oleh pemerintah untuk mengekang penyebaran COVID-19 telah mengakibatkan kelewatan enam bulan dalam kerja pembinaan di seluruh negara, yang mempengaruhi industri pembinaan dan pembangunan perumahan, kata pemaju hartanah yang berpangkalan di Sabah WSG Group.

Pengarah urusan syarikat Susan Wong Siew Guen mengatakan bahawa ini berlaku kerana pemaju terpaksa menghentikan kerja-kerja pembinaan selama beberapa bulan untuk mematuhi prosedur operasi standard (SOP) COVID-19, lapor Borneo Post Online.

Dia menyatakan bahawa penutupan sementara pejabat penjualan dan pemasaran selama MCO juga mempengaruhi penjualan rumah, kondominium, pangsapuri dan kedai pemaju secara signifikan.

“Ini, seterusnya, memperlambat pengumpulan pendapatan kami, menjadikan perniagaan sukar bertahan kerana aliran tunai yang ketat,” katanya dalam wawancara dengan RTM.

Sekatan pergerakan semasa MCO secara tidak langsung mempengaruhi penjualan kerana pembeli berpotensi dihalangi untuk secara peribadi mengunjungi dan melihat unit pameran dan membuat tempahan.

“Selain itu, banyak orang kehilangan pendapatan dan perniagaan mereka, terutama bagi mereka di sektor pelancongan dan hotel … Akibatnya, ini melemahkan daya beli pengguna untuk harta tanah,” katanya.

Nasib baik, permintaan untuk rumah mampu milik di lokasi yang baik tetap kuat, katanya.

Mengingat trend membeli-belah dalam talian yang semakin meningkat, dia mengungkapkan bahawa WSG Group mempromosikan projek perumahannya melalui iklan dalam talian di Zoom dan Facebook serta penerbitan surat khabar.

Pembeli sasaran syarikat kebanyakan terdiri daripada kakitangan kerajaan persekutuan dan negeri yang mempunyai sumber pendapatan tetap, termasuk guru, kakitangan perubatan dan mereka yang perniagaannya tidak terjejas oleh wabak seperti pasar baru, perkhidmatan runcit dan pasar raya.

Namun, dia menyesali keputusan Kerajaan Persekutuan untuk mengurangkan insentif RM30,000 untuk pembeli rumah pertama di bawah Skim MyHome, dalam usaha untuk mengarahkan lebih banyak sumber daya ke arah memerangi pemerintah terhadap wabak COVID-19.

Tetapi dengan ekonomi yang kini bertambah baik, dia berharap Kerajaan Persekutuan mengembalikan Skim MyHome untuk pembeli rumah pertama untuk membantu golongan muda memperoleh rumah mampu milik dengan harga di bawah RM500,000.

Sumber Rujukan