“Google Dilanda Kontroversi: Bank Negara Malaysia Desak Tindakan Berhubung ‘Ketidak Tepatan’ Laporan Kadar Pertukaran Ringgit” – Hartatanah.com

“Google Dilanda Kontroversi: Bank Negara Malaysia Desak Tindakan Berhubung ‘Ketidak Tepatan’ Laporan Kadar Pertukaran Ringgit”

hartatanah.com

Bank Negara Malaysia (BNM) bertujuan untuk berkomunikasi dengan Google berkenaan dengan penyampaian yang tidak tepat mengenai kadar pertukaran ringgit berbanding dolar AS (USD) pada hari sebelumnya, yang dinyatakan sebagai “tidak tepat.”

Sponsored Ads
hartatanah.com

BNM menekankan bahawa kadar pertukaran RM4.98 kepada US$1 seperti yang dipaparkan oleh Google tidak sejajar dengan angka perdagangan sebenar. Mengambil kira perkara ini sebagai isu yang berulang, BNM menyatakan niatnya untuk mencari penjelasan dari Google mengenai sebab-sebab di sebalik ketidak tepatan dan langkah-langkah yang dilaksanakan untuk memperbetulkannya, khususnya mengambil kira kejadian sebelumnya yang melibatkan Malaysia dan negara-negara lain.

Berkenaan dengan insiden terdahulu pada 6 Februari, di mana Google juga mengeluarkan laporan yang salah mengenai kadar pertukaran, BNM menyebut bahawa surat amaran keras telah dikeluarkan kepada syarikat tersebut.

Menggariskan sensitiviti data kadar pertukaran kepada dinamika pasaran, BNM menekankan potensi kesan buruk penyiaran maklumat yang salah atau tidak disahkan kepada pasaran kewangan.

BNM menyediakan kadar pertukaran yang betul untuk hari tersebut, menunjukkan RM4.7015 pada pukul 9 pagi, RM4.7045 pada pukul 5 petang, dengan puncak intraday pada RM4.7075 di pasaran antara bank untuk ringgit, sebagaimana yang disahkan di laman web BNM.

Kenyataan tersebut juga menyebutkan peningkatan sebanyak 0.76% bagi ringgit berbanding dengan dolar AS sejak permulaan Mac.

Selain itu, BNM menasihatkan orang ramai untuk bergantung kepada sumber rasmi untuk data dan memperingatkan tentang penggunaan atau penyebaran maklumat yang tidak disahkan sebagai asas bagi keputusan atau spekulasi berkaitan dengan ringgit.