0.3 C
New York
Friday, January 21, 2022

Buy now

Duti setem dikecualikan untuk pembelian rumah pertama yang berharga RM300,001-RM1 juta

Date:

Share:

Loading
- Paparan Penaja -

2 November, KUALA LUMPUR – Kerajaan Pakatan Harapan akan mengetepikan semua caj duti setem untuk pembelian rumah pertama yang berharga RM300,001 hingga RM1 juta dalam tempoh enam bulan pertama tahun depan.

Ini akan menjadi sebahagian daripada Kempen Pemilikan Rumah Kebangsaan, sebagai balasan, pemaju akan menawarkan diskaun harga minimum sebanyak 10 peratus untuk harta kediaman ini, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng semasa Bajet 2019 yang dibentangkan di Parlimen hari ini.

Beliau berkata langkah itu bertujuan menangani isu unit kediaman yang tidak terjual.

Pada 31 Mac, 2018, terdapat lebih kurang RM22 bilion hartanah kediaman, meningkat 65 peratus daripada RM13.3 bilion tahun lepas.

Bagi pembeli rumah pertama yang membeli rumah kediaman berharga sehingga RM500,000, kerajaan akan mengecualikan duti setem sehingga RM300,000 bagi perjanjian jual beli dan perjanjian pinjaman untuk tempoh dua tahun sehingga Disember 2020.

Ini membuktikan kesediaannya untuk menerokai mekanisme baru, teknologi yang membolehkan dan inovatif untuk menyelesaikan masalah perumahan, kerajaan akan meluluskan platform crowdfunding yang didorong oleh sektor swasta yang akan menjadi sumber pembiayaan alternatif bagi pembeli rumah pertama, kata Lim.

Platform pertukaran ini akan dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC) di bawah rangka kerja pembiayaan rakan sebaya.

Memetik contohnya, beliau berkata seorang pembeli akan dapat memperoleh harta terpilih untuk 20 peratus daripada harga hartanah manakala baki 80 peratus akan dipenuhi menerusi pelabur berpotensi yang berminat untuk membiayai pembelian sebagai pertukaran untuk kenaikan potensi hartanah nilai selama tempoh tertentu.

Inovasi kewangan ini akan menjadi yang pertama di dunia, kata Lim.

Sekiranya berjaya, ia akan mengubah kemampuan rumah bagi pembeli rumah pertama di negara ini. Pertukaran pertama dijangka terus hidup pada suku pertama 2019, setelah semua kelulusan yang diperlukan diperoleh dari SC, katanya.

Sumber

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -