“Kemalangan Kebakaran di Bukit Broga: Orang Awam Digesa Berhati-hati, Akses Ditutup Sehingga Notis Selanjutnya”

hartatanah.com

Orang awam telah digesa untuk berhati-hati dan menghindari melakukan aktiviti yang mungkin membahayakan berhampiran Bukit Broga di Semenyih, Selangor. Ini termasuk pembuangan puntung rokok dan aktiviti pembakaran terbuka, terutamanya berhampiran kawasan berhutan.

Pengerusi jawatankuasa kesihatan dan alam sekitar Selangor, Jamaliah Jamaluddin, mengeluarkan kenyataan mengenai perkara tersebut susulan kejadian kebakaran pada 17 Mac di laluan pendakian popular tersebut. Punca tragedi itu masih di bawah siasatan. Beliau mengumumkan bahawa 28 pegawai daripada jabatan bomba dan penyelamat telah dikerahkan untuk operasi pemadaman api.

Tindak balas yang pantas diberikan dalam masa 15 minit selepas menerima panggilan kecemasan pada 7:39 malam, pegawai berjaya memadamkan api pada jam 2:30 pagi dan menamatkan operasi pada jam 3:30 pagi. Kawasan yang terjejas merangkumi kira-kira 2 hektar, dan operasi berlangsung selama kira-kira lapan jam. Tempoh yang berpanjangan sebahagiannya disebabkan oleh keadaan cuaca yang buruk, termasuk suhu tinggi dan angin kencang.

Mengakses tapak tersebut mencabar, kerana pegawai terpaksa berjalan kaki selama 30 hingga 45 minit disebabkan oleh kesulitan geografi. Dengan bekalan air yang terhad, pemadaman api bergantung kepada teknik pemukul api, bertujuan untuk mengekang supaya tidak merebak dan menjaga ekosistem tempatan.

Syukurlah, tidak ada laporan mengenai kemalangan haiwan liar. Sebagai tindak balas terhadap kejadian itu, Jabatan Perhutanan Selangor telah menutup akses awam ke Bukit Broga sehingga notis selanjutnya.