0.3 C
New York
Friday, January 21, 2022

Buy now

SST: Penang Rehda mengumumkan harga rumah yang lebih rendah

Date:

Share:

Loading
- Paparan Penaja -

11 September, GEORGE TOWN – Menyambut keputusan kerajaan untuk mengecualikan bahan binaan dari Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST), Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (Rehda) Penang mengumumkan enam dan 10 peratus diskaun harga rumah.

Pengerusi Rehda Pulau Pinang, Datuk Toh Chin Leong berkata harga rumah berharga RM300,000 dan ke atas akan dikenakan kos 10 peratus kurang kepada 1 Sept.

“Selain itu, kami juga menawarkan diskaun enam peratus untuk rumah-rumah yang berharga kurang daripada RM300,000 dan terpakai kepada projek-projek yang sedia ada atau yang baru,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Turut hadir ialah Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

Toh berkata pemansuhan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang diperkenalkan oleh kerajaan Barisan Nasional sebelum ini dan pengecualian cukai untuk bahan binaan di bawah SST, yang diperkenalkan oleh kerajaan Pakatan Harapan baru adalah berita baik kepada Rehda.

Sementara itu, Lim berkata beliau memuji langkah Rehda Pulau Pinang dan berharap orang lain akan mengikutinya (dalam harga rumah yang rendah).

 

Sumber

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -