Hubungi kami: 019-6680283

Forest City: Kerajaan tidak menolak kemungkinan mengurangkan kuota pemilikan asing

By in Berita Terkini with 0 Comments

Loading

6 September, PUTRAJAYA – Kerajaan tidak menolak kemungkinan mengurangkan kuota pemilikan asing di Bandar Hutan di Johor bagi membolehkan penduduk tempatan membeli hartanah dalam projek itu, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin.

Beliau berkata, salah satu isu utama yang menjadi perhatian kementerian ialah dasar kerajaan negeri Johor yang membenarkan 70 peratus pemilikan oleh warga asing dalam projek bernilai AS $ 100 bilion (RM413.77 bilion).

Sesiapa yang belum Follow Page HartaTanah, tekan butang Follow atau Like Page HartaTanah. Banyak perkongsian yang menarik. Memang Best.

 

Ini adalah satu isu yang perlu kita pelajari dan mengkaji untuk memastikan penyertaan dan faedah tempatan tidak diketepikan.

Arahan itu sepatutnya kurang untuk kuota (kuota pemilikan asing), katanya kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat Majlis Kebangsaan ke-72 Kerajaan Tempatan yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail di sini hari ini.

Zuraida berkata beliau juga akan mengadakan pertemuan dengan kerajaan negeri Johor dan pemaju projek petang ini untuk mencari jalan terbaik untuk menangani sebarang isu yang timbul.

Sementara itu, beliau mencadangkan semua hotel bertaraf tiga dan ke atas di negara ini untuk menggunakan teknologi biodigester untuk memastikan pengurusan sisa pepejal yang lebih mesra alam dan sistematik.

Kementerian itu juga akan mengadakan perbincangan dengan pihak berkuasa tempatan untuk memasukkan penggunaan teknologi biodigester sebagai salah satu syarat kelulusan lesen untuk semua hotel bertaraf tiga dan ke atas, katanya.

Mengenai perkara lain, Zuraida berkata kementerian itu sedang merangka garis panduan untuk menyeragamkan pengurusan pasaran malam dan pasaran satu hari di seluruh negara.

 

Sumber: iproperty.com.my

Share This