Rumah yang dibina oleh kerajaan negeri juga mungkin lebih murah dengan kelulusan exco

12 September, GEORGE TOWN – Rumah yang dibina oleh kerajaan negeri Pulau Pinang juga mungkin melihat kejatuhan harga jika cadangan oleh Jawatankuasa Perancang Bandar dan Desa diluluskan oleh exco kerajaan negeri, kata pengerusi jawatankuasa itu, Jagdeep Singh Deo.

Beliau berkata berikutan pengumuman oleh Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (Rehda) Pulau Pinang, yang mengumumkan diskaun enam dan 10 peratus harga rumah, beliau akan membawa perkara itu (diskaun) sehingga majlis negeri untuk pertimbangan tidak lama lagi.

Perbincangan itu juga termasuk dasar dan hala tuju projek perumahan di bawah kerajaan negeri, katanya.

Jagdeep berkata jika memang Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) tidak terpakai kepada bahan binaan seperti simen dan besi seperti yang diumumkan oleh Menteri Kewangan Lim Guan Eng, maka harga rumah juga perlu dikurangkan.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas melawat tapak pembinaan projek perumahan yang dijalankan oleh kerajaan di Jalan SP Chelliah di sini, hari ini.

Jagdeep juga memuji Rehda untuk menurunkan harga rumah selepas pelaksanaan SST yang dia nyatakan sebagai berita gembira.

Semalam, Pengerusi Rehda Pulau Pinang, Datuk Toh Chin Leong mengumumkan bahawa persatuan itu akan menyediakan diskaun sebanyak 10 peratus untuk rumah bernilai RM300,000 dan ke atas dan diskaun enam peratus ke atas rumah mampu milik berharga di bawah RM300,000.Diskaun yang dikenakan kepada kedua-dua projek sedia ada dan baru di negeri ini.

Harga rumah yang dikurangkan adalah kerana pelaksanaan SST yang bermula pada 1 Sept.

Jagdeep juga mengumumkan bahawa pemaju Zubicon Sdn Bhd yang menguruskan perumahan mampu milik dan projek perumahan kos rendah di Jalan SP Chelliah, akan menerima Green Index Index Hijau untuk perumahan yang mampu dimiliki dan Green Building Index Certificate untuk skim perumahan kos sederhana sederhana.

Beliau berkata pengiktirafan itu adalah yang pertama di Malaysia.

 

Sumber