0.3 C
New York
Friday, January 21, 2022

Buy now

Pakar Memberi Nasihat Menentang Rumah Sewa Online

Date:

Share:

Loading
- Paparan Penaja -

Walaupun ia menjadi perkara yang perlu dilakukan waktu ini, seorang pakar hartanah telah menasihatkan bahawa menyewa rumah melalui platform dalam talian adalah kurang akauntabiliti.

“Saya tahu hari ini menyewa melalui platform dalam talian adalah suatu gaya semasa , tetapi siapa yang bertanggungjawab?” Tanya ahli hartanah Ernest Cheong.

Malah, pemain industri telah memberi amaran bahawa penyewaan rumah dalam talian boleh menyebabkan penyewa membayar yuran tambahan.

Wong Whei Meng, Ketua Pegawai Eksekutif platform sewa Speedhome, menjelaskan bahawa walaupun lebih banyak platform menawarkan pakej tanpa deposit untuk memudahkan proses sewa, mereka juga membayar deposit atas nama penyewa, mengklasifikasikannya berdasarkan penilaian kredit serta meminta minat tambahan .

Seseorang yang menyewa rumah menerusi platform lain untuk RM1,000 dengan kadar faedah tiga peratus, misalnya, perlu membayar sejumlah RM30 sebulan atau RM360 setahun, katanya.

“Untuk deposit sebanyak RM2,500, kadar faedah RM360 adalah 14.4 peratus setahun, dan kadar faedah hampir sama dengan kad kredit.”

Wong memberitahu Free Malaysia Today bahawa platform sedemikian beroperasi seperti bank dalam mengkaji penarafan kredit pelanggan sebelum membuat keputusan mengenai faedah yang dikenakan.

“Dengan kata lain, jika pelanggan mempunyai penarafan kredit yang buruk, dia perlu membayar yuran sewa yang lebih mahal.”

Oleh itu, walaupun pakej tanpa deposit dengan minat yang ditawarkan oleh platform lain membantu mengurangkan bebanan penyewa kewangan – ini hanyalah penyelesaian sementara kerana penyewa masih perlu membayar harga yang lebih tinggi pada masa akan datang.

Daripada beralih kepada platform dalam talian, Cheong menasihatkan bakal penyewa untuk berurusan dengan ejen harta tanah melalui Lembaga Penilai, Penilai, Ejen Hartanah dan Pengurus Harta.

“Mereka mempunyai senarai semua ejen berlesen di mana-mana lokasi tertentu. Sekiranya anda tinggal Kajang, anda boleh jumpa di sana, “katanya.

Beliau menambah bahawa ejen hartanah berlesen tidak dibenarkan mengenakan apa-apa penyewa yang bakal datang kecuali yuran undang-undang dan duti setem untuk perjanjian penyewaan.

“Jika anda menangkap mereka melakukan itu, anda boleh melaporkannya dan mereka boleh kehilangan lesen mereka.”

Sumber Rujukan

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -