FMM Kecewa: Harga Bahan Api Menurun Tahun Ini, Namun Caj ICPT Masih Dipertahankan Tanpa Penurunan

hartatanah.com - harga bahan api turun caj icpt kekal tinggi

Petaling Jaya di Malaysia: Persatuan Pengilang Malaysia (FMM) menyatakan bahawa kerajaan dan pihak berkepentingan seharusnya berbincang dan bekerjasama lebih dalam mengenai perubahan kadar tenaga.

Ketua organisasi itu, Tan Sri Soh Thian Lai, kesal kerajaan memilih untuk mengekalkan caj Imbalance Cost Pass Through (ICPT) pada 17 sen/kWh untuk separuh pertama tahun 2024.

“FMM menganggap caj ICPT sepatutnya menurun kerana harga bahan api di seluruh dunia telah menurun tahun ini dan terdapat kelewatan enam bulan.”

“Secara khususnya, harga bahan api telah menurun sejak ICPT terakhir dan pengumuman terkini. Itulah sebabnya industri masih akan gembira dengan walaupun sekadar penurunan yang kecil.”
“FMM berharap maklumat yang lebih banyak akan dikongsi mengenai keputusan untuk mengekalkan caj pada tahapnya sekarang, kerana industri tidak dikonsultasikan sebelum pengumuman kali ini,” katanya dalam kenyataan pada hari Sabtu, 23 Disember.

Soh juga menyatakan bahawa perbincangan yang berterusan dengan pihak dalam dunia perniagaan boleh membantu menyelesaikan masalah dan menangani kebimbangan mengenai kadar tambang elektrik semasa kadar caj ICPT yang tinggi.

Beliau menyatakan bahawa jenis penyertaan ini sangat penting bagi perniagaan kecil dan sederhana (PKS) berkuasa sederhana.

Jika ini adalah kes, seharusnya dilakukan profil pelanggan yang lebih teliti untuk menyemak sama ada PKS layak di bawah kumpulan MV.

Ini akan membolehkan mereka mendapatkan caj yang lebih rendah iaitu 3.7 sen/kWh kerana perniagaan, termasuk yang kecil dan sederhana, masih beroperasi dalam persekitaran yang mencabar disebabkan ketidakpastian mengenai inflasi dan pertumbuhan ekonomi pada tahun 2024, serta kebimbangan mengenai kesan pemotongan subsidi dan ancaman ketidakstabilan geopolitik, katanya.

Semalam, Suruhanjaya Tenaga mengatakan bahawa kerajaan bersetuju untuk menukar harga tenaga di bawah mekanisme ICPT. Ini bermakna pengguna di Semenanjung Malaysia, kecuali di Taman Teknologi Tinggi Kulim, Kedah, akan menerima subsidi yang diarahkan.

Bayaran balik sebanyak 2 sen setiap kWh masih sah bagi pengguna rumah yang menggunakan kurang daripada 600 kilowatt-jam (kWh). Tidak akan ada caj tambahan bagi orang yang menggunakan antara 600 kWh dan 1,500 kWh.

Caj tambahan tetap pada 10 sen setiap kWh bagi orang yang menggunakan 1,500 kWh atau lebih. Contohnya, jika anda menggunakan 1,500 kWh, kos elektrik anda akan menjadi RM738.20.

Caj ke atas pengguna komersial dan industri voltan rendah, sesetengah pengguna pertanian, air, dan kumbahan yang bukan rumah, kekal pada 3.70 sen/kWh.

Sejumlah 17 sen/kWh juga masih akan dikenakan ke atas pengguna bukan kediaman selain daripada kumpulan di atas.