Hubungi kami: 019-6680283

Kerajaan Akan Bina 46,873 Rumah Mampu Milik Swasta Dalam Tiga Tahun

By in Berita Terkini with 0 Comments

Loading

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) Zuraida Kamaruddin mendedahkan bahawa 46,873 rumah mampu milik swasta berharga kurang daripada RM300,000 setiap satu, akan dibina dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Sesiapa yang belum Follow Page HartaTanah, tekan butang Follow atau Like Page HartaTanah. Banyak perkongsian yang menarik. Memang Best.

 

Menteri Besar Incorporated (MBI) Negeri Selangor akan membina 30,000 rumah di Selangor, manakala 16,873 rumah di Negeri-negeri lain akan dibina oleh 11 pemaju perumahan swasta di tanah persendirian.

Fasa pertama rumah mampu milik, dengan keluasan minimum 900 kaki persegi, akan dibina di lokasi strategik di Kuala Lumpur, Terengganu, Sabah, Selangor, Melaka, dan Johor, lapor Bernama.

“Walaupun rumah akan dibina di atas tanah persendirian, Kementerian telah menetapkan syarat bahawa harta itu harus berada di pinggir bandar utama, berhampiran kemudahan asas seperti kemudahan pengangkutan dan sekolah,” kata Zuraida.

“Selain itu, para pemaju juga diingatkan untuk menyediakan kemudahan infrastruktur lengkap seperti kolam renang, dewan pelbagai guna, surau dan taman permainan.”

Beliau menambah bahawa Kementerian juga terlibat dalam perbincangan untuk membangunkan 15 hingga 20 projek baru untuk fasa kedua perumahan mampu milik swasta, yang dijangka akan dimuktamadkan pada Januari tahun depan.

#hartanah malaysia #hartanah Malaysia # hartanah untuk dijual #harta untuk sewa #guru hartanah

Sumber Rujukan

Share This