“DBKL Hapus Jeriji Besi Kontroversial di Flat Wangsa Maju: Tindakan Berikutan Aduan Penduduk dan Pelanggaran Undang-Undang”

hartatanah.com

Selepas beberapa minggu aduan penduduk, kawasan jeriji besi yang dipasang di lorong satu blok flat kos rendah di Seksyen 2, Wangsa Maju, Kuala Lumpur, akhirnya dikeluarkan oleh pihak berkuasa kerana menyebabkan penghalang.

Menurut Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), operasi itu dilakukan selepas pemilik unit gagal mematuhi notis yang dikeluarkan pada 10 Januari untuk menanggalkan struktur tersebut.

“Jeriji besi dipasang tanpa kelulusan dan menyebabkan penghalang, yang merupakan kesalahan di bawah Seksyen 46, Akta Jalan, Saliran dan Bangunan 1974.

“Operasi berjalan lancar. DBKL akan meneruskan operasi ini di lokasi lain,” katanya, menambah struktur itu dihantar ke stor DBKL di Cheras untuk dokumen.

Beberapa minggu yang lalu, isu itu mendapat perhatian selepas catatan media sosial viral menunjukkan jeriji besi dipasang di koridor awam, yang menghalang akses kepada penduduk lain.
Ini menimbulkan kemarahan dari pengguna media sosial, yang menyeru DBKL untuk bertindak.

Sebagai respons, Komisioner Bangunan DBKL memeriksa kawasan pada 9 Januari dan mengeluarkan arahan kepada badan pengurusan bersama (JMB) bangunan tersebut.

DBKL berkata di bawah Akta Pengurusan Strata 2013 (Akta 757), JMB bertanggungjawab untuk menguatkuasakan peraturan di kediaman strata.