“Anwar Ibrahim Sokong Rancangan Jambatan Darat Thailand untuk Mengelak Selat Melaka”

hartatanah.com -Anwar Ibrahim Sokong Rancangan Jambatan Darat Thailand untuk Mengelak Selat Melaka

Anwar Ibrahim, Perdana Menteri Malaysia, menyokong rancangan Thailand membina jambatan darat menghubungkan lautan India dan Pasifik sebagai alternatif kepada Selat Melaka.

Projek berharga US$28 bilion (RM131.31 bilion) akan menghubungkan dua pelabuhan Thailand, Ranong dan Chumphon, dengan jalan raya atau kereta api, memungkinkan kapal untuk mengelakkan Selat Melaka.

Perdana Menteri Thailand, Srettha Thavisin, menyatakan bahawa jalan darat ini boleh mengurangkan masa perjalanan kapal hingga empat hari dan mengurangkan kos hingga 15%.

Anwar menyatakan bahawa Srettha telah meyakinkannya tentang penyertaan Malaysia dalam projek tersebut. Walaupun jambatan darat masih dalam peringkat awal, Anwar yakin Malaysia akan mendapat manfaat dalam hal infrastruktur dan ekuiti.

Lawatan kerja Anwar ke Sadao, Songkhla, Thailand, bertujuan untuk membincangkan kerjasama bilateral Malaysia-Thailand dengan Srettha. Ini termasuk memantau kemajuan projek penyelarasan jalan antara Bukit Kayu Hitam Imigresen, Kastam, Karantina dan Keselamatan (ICQS) Malaysia dan Kompleks Kastam dan Karantin (CIQ) Sadao, atas jemputan Srettha.