“Khazanah Nasional Bhd Tidak Jual Aset Iskandar Malaysia Studios, Cuma Saham dalam Syarikat Pengendali – Perubahan Pemilikan Dilakukan Demi Kestabilan Kewangan”

hartatanah.com-khazanah nasional bhd tidak jual aset iskandar malaysia studios

Malaysia, KUALA LUMPUR – Menurut Timbalan Menteri Kewangan II, Steven Sim Chee Keong, Khazanah Nasional Bhd tidak pernah menjual aset Iskandar Malaysia Studios, hanya saham dalam syarikat pengendalian studio.

Beliau menambah bahawa melalui syarikat khasnya, Tanjung Bidara Ventures Sdn Bhd, Khazanah masih mengawal kompleks pengeluaran filem dan televisyen seluas 19.8 hektar di Iskandar Puteri, Johor.

Menurut Sim, dana kekayaan berdaulat tersebut memilih untuk menjual bahagian pegangan dalam pengendali studio, Iskandar Malaysia Studios Sdn Bhd (IMS), bagi mencari rakan kongsi baru yang dapat menguruskan perniagaan dengan lebih baik.

“IMS menghadapi cabaran kelestarian kewangan, yang diperburuk oleh impak pandemik Covid-19 terhadap industri filem.”

“Jika Khazanah terus menjadi pemegang saham dalam IMS, ia akan terpaksa terus memberikan sokongan kewangan kepada syarikat dengan kerugian yang dianggarkan sehingga RM14 juta setahun,” katanya hari ini di Dewan Rakyat semasa sesi soal jawab.

Sim menjawab soalan Datuk Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (PN-Kuala Kangsar) tentang mengapa studio itu dijual.

Menurut Sim, Khazanah memilih Studio Management Services Sdn Bhd sebagai rakan kongsi baru selepas prosedur permintaan cadangan.

GHY Culture & Media Holding Co Ltd dan anak syarikatnya, GHY Culture & Media (Malaysia) Sdn Bhd, adalah pasukan pengurusan tempatan IMS dan rakan kongsi serantau dalam Studio Management Services.

GHY, yang tersenarai di Bursa Saham Singapura, merupakan firma media hiburan Asia yang penting.