Siapa Yang Bertanggungjawab Jika Kebocoran Antara Tingkat dalam Bangunan Strata Malaysia

Kebocoran antara tingkat adalah aduan kedua yang paling biasa diajukan kepada Mahkamah Pentadbiran Strata Malaysia. Kebocoran air menjadi lebih teruk dalam bangunan strata kerana pemiliknya tidak tahu dari mana kebocoran itu berasal.

Kebocoran antara lantai siapa yang bertanggungjawab?

Sponsored Ads

Untungnya, Peraturan Pengurusan dan Penyelenggaraan Strata 2015 (SMR 2015) telah menetapkan prosedur pengendalian standard (SOP) untuk menangani kebocoran air antara pakej strata. Sebarang ketidaksepakatan boleh dibawa kepada perhatian Pengerusi Bangunan (COB), pihak yang diberi kuasa untuk mengawasi dan melaksanakan keperluan Akta Pengurusan Strata 2013 (SMA).

Menurut SMR, kebocoran antara tingkat didefinisikan sebagai “sebarang bukti kelembapan, kelembapan atau penembusan air di siling dan/atau bahan hiasan yang melekat pada siling yang membentuk bahagian daripada dalam petak, harta bersama atau harta bersama terhad”.

Kebocoran antara tingkat adalah satu masalah besar bagi semua pihak yang terlibat, termasuk mangsa, pengurusan bangunan, dan jiran di tingkat atas. Rawatan pembetulan boleh menjadi mahal, dan adalah normal untuk proses pembaikan menjadi tidak selesa.

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana anda boleh meyakinkan jiran anda bahawa kebocoran air di flat anda adalah kesalahan mereka. Untungnya, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah memasukkan peruntukan dalam Akta Pengurusan Strata 2013 untuk mengatasi kebocoran antara tingkat, isu yang semakin berkembang dalam struktur strata Malaysia. Pengurus bangunan dan jiran yang enggan membantu dalam siasatan dan pembetulan mungkin menghadapi tindakan keras seperti denda RM50,000.00 dan/atau tiga tahun penjara jika disabitkan kesalahan.

Undang-undang ini memberikan sedikit lega kepada pemilik rumah yang tidak puas hati yang mengalami kebocoran air dan tahap kelembapan yang berlebihan dalam rumah mereka. Pertimbangkan beberapa soalan yang sering ditanyakan mengenai kebocoran antara tingkat atau kerosakan air.

Siapa yang Perlu Membayar bagi Kebocoran Antara Tingkat?

Perlu ditekankan kepada pemilik harta utama bahawa sebarang kecacatan yang timbul dalam Tempoh Liabiliti Kerosakan (DLP) atau dalam tempoh 24 bulan daripada penyerahan kosong adalah tanggungjawab pemaju. Selepas aduan DLP, pemaju akan menghantar kontraktor/penyelenggara untuk membaiki masalah air.

Bagi kes rumah kediaman yang lebih tua atau rumah subsale, pemilik tingkat yang lebih tinggi adalah bertanggungjawab bagi kebocoran kecuali jika sebaliknya dibuktikan. Ini bermaksud pemilik apartmen atas perlu membayar untuk pembetulan.

Sumber Kebocoran Siapa yang Bertanggungjawab?

  1. Kecacatan dalam mana-mana unit dalam Tempoh Liabiliti Kerosakan (DLP): Pemaju
  2. Kebocoran dari unit yang disebutkan di atas selepas DLP: Pemilik hartanah yang berada di atas
  3. Kecacatan harta bersama dalam DLP: Pemaju hartanah
  4. Kecacatan harta bersama selepas DLP: Pengurusan bangunan