Kerajaan komited untuk melaksanakan gaji minimum RM1,500

6 September, KUALA LUMPUR – Kerajaan komited untuk menaikkan gaji minima daripada RM1,050 seperti yang diumumkan oleh Pejabat Perdana Menteri semalam kepada RM1,500, sejajar dengan janji yang dibuat dalam manifesto pilihan raya Pakatan Harapan (PH), kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Amiruddin Hamzah.

Beliau berkata kerajaan mempunyai tempoh antara empat hingga lima tahun untuk memenuhi janji itu.

Dari tahun 2019, kami mempunyai empat tahun lagi pada tahun 2020, 2021 dan 2022, sehingga tahun kelima dan kami akan berusaha supaya gaji minimum kami dapat dibangkitkan dari semasa ke semasa.

Sebelum ini, manifesto PH telah menetapkan gaji minima sebanyak RM1,500 untuk Semenanjung, Sabah dan Sarawak, yang merupakan pandangan kita sebelum kita membentuk kerajaan, dengan data terhad yang ada kepada kita kemudian (semasa merangka manifesto), katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.

Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan semalam mengumumkan pelaksanaan upah minimum standard di seluruh negara pada harga RM1,050 sebulan atau RM5.05 sejam mulai 1 Jan, tahun depan.

Keputusan itu dibuat selepas mempertimbangkan cadangan Majlis Perundingan Upah Kebangsaan (MPGN) mengenai semakan Perintah Gaji Minimum 2016.

Mengulas dakwaan bahawa beberapa pihak kecewa dengan pengumuman itu kerana ia tidak seperti yang dijanjikan dalam manifesto PH, Amiruddin berharap ia tidak akan bertahan lama kerana ia masih memberikan kelegaan dalam pasaran kerja.

Sementara itu, Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Hannah Yeoh berkata kementeriannya akan mendapatkan maklum balas daripada Persatuan Pengasuh Berdaftar Malaysia (PPBM) untuk melihat kesan pelaksanaan gaji minima terhadap industri pengasuh.

Walaupun mengakui pelaksanaan dasar gaji minimum yang baru mungkin mempunyai implikasi untuk operasi pusat penjagaan, Yeoh berkata kementerian bersedia untuk mendengar pandangan persatuan itu dan akan membincangkannya di peringkat Kabinet.

Sumber: iproperty.com.my