0.3 C
New York
Friday, January 21, 2022

Buy now

5 Taktik untuk Perundingan Sewa Murah

Date:

Share:

Loading
- Paparan Penaja -

Sekiranya anda sedang mencari tempat untuk disewa atau ingin memperbaharui tempoh sewaan, ini adalah masa yang tepat untuk mempraktiskan kemahiran berunding. Kuasa tawar-menawar memang Bergantung kepada permintaan dan nilai diri anda sebagai penyewa. Berikut adalah taktik yang perlu diketahui dan dipelajari sebelum melakukan sebarang usaha meyakinkan tuan tanah bahawa kita sebagai penyewa yang terbaik;

1. Berbual-bual dengan bersemuka

Perbualan dengan cara menatap  muka terbukti lebih berkesan berbanding dengan berkomunikasi melalui telefon atau melalui e-mel. Cuba temui pemilik rumah itu sendiri dan gambarkan bahagian positif anda.

Pastikan perbualan sebagai sopan dan mesra yang mungkin, dan elakkan membuat sebarang ancaman atau tuntutan. Anda boleh membuat perbualan mudah dengan memberitahu tuan rumah berapa banyak tempat yang anda suka, tetapi pada masa yang sama, anda telah menemui tawaran yang lebih murah di tempat lain – dan mula berunding dari sana seterusnya dengan meminta sewa yang lebih rendah.

vwcds

2. Jadilah realistik

Menjadi realistik adalah elemen penting untuk rundingan yang berkesan. Ukur kadar sewa di kawasan sekitarnya untuk hartanah yang sama, untuk memudahkan menentukan kadar permintaan anda. Jangan berikan nombor yang tidak realistik untuk bermula, tetapi mintalah sesuatu yang lebih rendah dari apa yang anda mampu dan biarkan tuan tanah tawar-menawar anda kembali.

Anda boleh membuat tawaran anda lebih menarik dengan menawarkan untuk menyewa untuk tempoh yang lebih lama, atau dengan membayar terlebih dahulu beberapa bulan lebih awal.

3. Tunjukkan Bahagian Baik Anda

Paparkan kepada tuan tanah bahawa anda seorang penyewa yang layak dan boleh dipercayai, dan pastikan anda membuat kesan pertama yang baik. Bercakap mengenai sejarah anda – bahawa anda telah membayar sewa tepat pada masanya; anda menyimpan tempat itu bersih dan kemas; sentiasa baik dengan jiran anda; menyimpan barang-barang di rumah yang selamat dan sebagainya. Tawaran untuk menjaga premis ini sebagai ganti sewa yang lebih rendah.

4. Tunjukkan Pembaikan

Kaedah lain untuk tawar-menawar adalah dengan cara menunjukkan sesuatu dalam unit tersebut perkara tidak menarik atau memerlukan pembaikan kecil, dan menawarkan untuk menggantikannya sebagai pertukaran untuk sewa yang dikurangkan. Atau tunjukkan keadaan yang perlu pembaikan, dan minta pengurangan. Pastikan bunyi yang rasional apabila anda menunjukkan pembaikan atau keadaan yang kurang baik dari item tersebut.

5. Tetap Melihat

vwcqs

Sekiranya taktik di atas tidak berfungsi dengan tuan tanah tertentu, jangan bimbang. Anda boleh mencari unit kosong lain dan cuba tawar lagi. Anda lebih cenderung untuk mencari tawaran terbaik sebaik sahaja anda mencuba nasib anda dengan berbilang unit.

Rundingan yang berjaya adalah mengenai mengetahui pasaran, menjalankan penyelidikan yang tepat, dan berunding dengan tenang dan rasional. Pastikan anda mengikuti petua yang disebut di atas untuk mewujudkan peluang untuk membayar sewa bulanan yang lebih rendah.

Sumber Rujukan

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -