0.3 C
New York
Friday, January 21, 2022

Buy now

5 Perkara hendaklah dinyatakan dalam Perjanjian Sewaan Oleh Tuan Rumah

Date:

Share:

Loading
- Paparan Penaja -

Daud telah menerima kuncinya untuknya kondominium yang baru disiapkan dan mendapat penyewa yang berpotensi iaitu Ah Sai, yang berminat untuk menyewa unit tersebut secepat yang mungkin. Untuk menjimatkan masa dan wang, Daud dan Ah Sai menandatangani perjanjian penyewaan yang dimuat turun dari halaman web.

Lima bulan kemudian, Daud telah menerima beberapa panggilan daripada pengurusan kondominium yang meminta beliau menyelesaikan bayaran air yang berjumlah RM889. Daud melawat penyewanya untuk mengingatkan Ah Sai untuk membayar bil utiliti. Beliau berasa terkejut dengan mendapati unitnya telah digunakan sebagai pusat penjagaan kanak-kanak dan dindingnya dipenuhi dengan tulisan-tulisan ‘seni’ kanak-kanak.

Daud berhadapan dengan Ah Sai, “Bagaimana anda boleh menggunakan unit saya sebagai pusat penjagaan kanak-kanak?!” Ah Sai menjawab dengan pandangan yang tidak bersalah, “Apa yang salah dengannya? Tiada apa-apa dalam perjanjian yang menyatakan bahawa saya tidak dibenarkan menggunakan harta anda untuk menjalankan perniagaan penjagaan kanak-kanak. ”

Daud menjerit, “Saya tidak peduli! Saya mahu anda membayar semua caj utiliti yang luar biasa, memulihkan unit kepada keadaan asalnya dan keluar dari unit saya secepat mungkin! “Dia kemudian membanting pintu dan pergi. Dia pulang ke rumah dan segera memeriksa perjanjian penyewaan itu, dengan harapan dapat mencari beberapa klausa untuk menyokong permintaannya.

Dia terkejut apabila dia menyedari bahawa perjanjian itu tidak mempunyai apa-apa cara Ah Sai boleh menggunakan unit itu. Daud lebih tertekan apabila mendapati bahawa menurut perjanjian itu, tuan tanah (yang bermaksud Daud sendiri) bertanggungjawab untuk membayar semua caj utiliti dan mengekalkan keadaan baik unit itu.

Jadi apa yang boleh kita lakukan untuk mengelakkan menjadi mangsa seperti Daud ketika kita menyewa unit kita? Berikut adalah beberapa klausa penting yang sepatutnya termasuk:

  1. Tentukan tujuan / penggunaan harta tersebut

Sekiranya anda menyewa harta kediaman, pastikan anda menyatakan dengan jelas dalam perjanjian penyewaan bahawa harta itu hanya boleh digunakan untuk tujuan kediaman.

Anda juga harus memasukkan klausa untuk menyekat penyewa anda daripada menyerahkan harta tanpa kebenaran bertulis anda, supaya anda boleh menyaring dan mengurus orang yang mungkin tinggal di unit anda.

  1. Siapa yang membayar bil

Amalan biasa bagi penyewa untuk membayar caj utiliti (iaitu air, elektrik, caj pembetungan) sementara tuan tanah akan menanggung yuran pengurusan.

Untuk mengelakkan sebarang kekeliruan / pertikaian, adalah bijak bagi anda menyatakan dengan jelas bahawa penyewa harus segera membayar caj utiliti dalam tempoh tertentu (biasanya 14 hari) setelah menerima tagihan yang relevan.

  1. Penyelenggaraan harta benda

Penyewa biasanya bertanggungjawab untuk mengekalkan lekapan dan kelengkapan harta benda (tertakluk kepada haus dan lusuh yang adil), sementara tuan tanah akan mengekalkan struktur (iaitu dinding, longkang, bumbung) harta itu dalam keadaan yang munasabah dan boleh diterima.

Anda harus menyenaraikan perabot, peralatan rumah tangga dan semua barang lain yang telah anda berikan di dalam harta itu dan meminta penyewa untuk mengesahkan keadaan yang baik dari barang-barang ini.

Jelaskan dengan jelas dalam perjanjian penyewaan bahawa penyewa bertanggungjawab untuk mengekalkan keadaan baik barang-barang ini (tertakluk kepada haus dan lusuh yang adil).

  1. Pulihkan dan kembalikan harta tersebut

Anda harus memastikan bahawa ia ditulis dalam perjanjian penyewa akan memulihkan harta tersebut kepada keadaan asalnya yang baik dan boleh diterima dan mengembalikan kunci harta kepada anda apabila tamat tempoh / awal penamatan perjanjian itu.

  1. Memperkasakan diri dengan ramuan perlindungan diri sendiri

Anda boleh menyatakan dalam perjanjian bahawa jika penyewa anda gagal melaksanakan kewajibannya dalam tempoh yang munasabah, anda berhak untuk melaksanakan kewajibannya atas kos dan perbelanjaannya.

Oleh itu, anda berhak untuk membaiki kerosakan, memulihkan unit, membayar bil-bil yang belum dijelaskan dan memotongnya dari deposit keselamatan / utiliti.

Akhir sekali, anda perlu mengambil gambar dan merekodkan keadaan asal harta dan perabot anda sebelum menyerahkan unit anda kepada penyewa. Sekiranya berlaku pertikaian, anda boleh menggunakan gambar-gambar ini sebagai bukti dan justifikasi yang memihak kepada anda.

Jadilah pintar, jangan seperti Daud. Hentikan muat turun perjanjian sampel dari http://www.never.trust.lawyers.com

(t) hartanah malaysia (t) hartanah malaysia (t) hartanah untuk dijual (t) harta untuk sewa (t) guru hartanah (t)

Sumber Rujukan

 

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -