Projek Transit Ringan (LRT) Johor Bernilai RM20 Bilion Dijangka Merapatkan Hubungan Pengangkutan Johor Baru-Singapura

hartatanah.com

Kuala Lumpur, 9 Januari — Menurut satu kajian, projek Transit Ringan (LRT) yang dicadangkan di Johor akan merangkumi sekurang-kurangnya tiga laluan, dengan stesen terminal di Ikea Tebrau, kawasan Iskandar Puteri (entah di Legoland atau Forest City), dan Senai.

Menurut laporan yang diterbitkan pada hari Ahad oleh media tempatan Oriental Daily, kos keseluruhan projek LRT Johor dijangka mencapai RM20 bilion, dengan panjang keseluruhan 30 kilometer dan 50 stesen LRT.

Menurut Oriental Daily, LRT Johor akan melengkapi perkhidmatan kereta api Rapid Transit System (RTS) Johor Baru-Singapura yang dijadualkan siap pada tahun 2026.

Menurut sumber, LRT dan RTS akan membina rantau metropolitan satu jam di kawasan Johor Baru, memberikan penduduk Johor dan Singapura sistem pengangkutan awam yang lebih selesa dan cepat serta mengubah cara orang berkomuter.

Menurut Oriental Daily, kerajaan negeri Johor telah mencapai keputusan awal mengenai lokasi hab pengangkutan yang akan menghubungkan LRT Johor dan RTS dan dijadualkan akan dibina berhampiran kawasan Taman Tasik dan Danga Bay.

Menurut artikel berita itu, fasa pertama projek LRT Johor akan merangkumi pembinaan trek sepanjang 10 kilometer yang menghubungkan pusat pengangkutan LRT ke stesen Bukit Chagar RTS.

(RTS adalah penghubung kereta api sepanjang 4km antara dua stesen: Bukit Chagar di Johor dan Woodlands North di Singapura, dengan kapasiti 10,000 penumpang setiap jam dalam setiap arah dan anggaran penggunaan harian sebanyak 40,000.)

Projek LRT Johor akan menjadi usahasama awam-swasta yang diketuai oleh syarikat tersenarai Malaysia, Nylex (Malaysia) Berhad dan melibatkan pembangun harta tanah Malaysia, LBS Bina Group Berhad serta syarikat tersenarai Thailand, BTS Group Holdings Limited Public Company Limited.

(Sebelum ini, pada 21 Mac 2022, Nylex menandatangani perjanjian awal dengan LBS Bina, BTS, Sinar Bina Infra Sdn Bhd, dan Ancom Nylex Berhad untuk bekerjasama dalam pembinaan sistem LRT yang berkait rapat dengan RTS dengan pembangunan harta tanah terintegrasi di bawah konsep pembangunan berorientasikan transit di Johor Baru. BTS Group Holdings merupakan pemegang saham terbesar Bangkok Mass Transit System Public Company, yang mengendalikan sistem rel BTS SkyTrain di Bangkok.)

Menurut laporan yang sama, Pengarah Bahagian Pasifik Selatan China Harbour Engineering Company Ltd (CHEC), Ma Jianhua, memberitahu Oriental Daily bahawa syarikat tersebut sedang bekerjasama dengan konsortium yang dipimpin oleh Nylex untuk melaksanakan fasa pertama projek LRT Johor dengan segera.