0.3 C
New York
Friday, January 21, 2022

Buy now

Mengkaji kuota perumahan bumiputera untuk menangani lebihan unit tidak terjual – Zuraida

Date:

Share:

Loading
- Paparan Penaja -

13 Oktober, KUALA LUMPUR – Keputusan untuk mengkaji kuota perumahan Bumiputera adalah antara langkah yang diambil untuk menangani lebihan unit Bumiputera yang belum dijual, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin.

Mengadukan tuntutan oleh pihak tertentu bahawa kajian itu bertujuan untuk menghapuskan sistem kuota perumahan Bumiputera, katanya beratus-ratus dan ribuan rumah tersebut kekal tidak terjual di setiap negeri.

Ini bukan perkara baru, isu ‘unit tidak terjual’ (siap tetapi unit tidak terjual), diberi perhatian serius oleh beberapa kerajaan negeri yang melihat perkara ini sebagai trend yang membimbangkan, katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Zuraida berkata antara isu yang perlu diberi perhatian dalam tinjauan itu adalah faktor yang menyumbang kepada keadaan.

Beliau berkata sebagai penyelesaian jangka pendek, mekanisme pelepasan yang lebih berkesan boleh ditubuhkan untuk memastikan unit-unit itu dibebaskan ke pasaran terbuka selepas Bumiputera diberi peluang yang mencukupi untuk memiliki rumah.

Bagi penyelesaian jangka panjang, Zuraida berkata kajian semula harus dilakukan terhadap faktor-faktor yang menyebabkan ketidakupayaan Bumiputera untuk mendapat manfaat daripada sistem kuota.

Pendekatan holistik harus diterima pakai, di mana unsur-unsur seperti status kewangan, demografi, sikap, dan mentaliti kaum Bumiputera harus diambil kira dan diberi perhatian yang serius.

Diharapkan hasil kajian dapat membantu menyelesaikan masalah unit tidak terjual, tambahnya.

Sumber

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -