Insentif Motosikal Elektrik: Kerajaan Umum Skim RM2,400 untuk Galakkan Pembelian Kenderaan Elektrik, Permohonan Dijangka Dibuka Mulai 8 Disember

hartatanah.com-insentif Motosikal Elektrik Kerajaan Umum Skim RM2,400

KUALA LUMPUR, 3 Disember Skim insentif motosikal elektrik kerajaan, yang diumumkan semasa persembahan Bajet 2024 pada bulan Oktober, akan tersedia untuk individu yang layak untuk memohon untuk bermula bulan ini. Menurut Bernama, Perdana Menteri Anwar Ibrahim mendedahkan perkara ini di Parlimen pada Rabu.

Untuk meringkaskan, skim ini, yang kini dikenali sebagai Skim Promosi Penggunaan Motorsikal Elektrik, akan menawarkan insentif RM2,400 kepada pembeli basikal elektrik untuk menggalakkan mereka beralih daripada motorsikal berpetrol.Untuk memenuhi syarat, mereka mesti mempunyai pendapatan tahunan RM120,000 atau kurang. (i.e. a monthly income of less than RM10,000).

Bilakah saya boleh memohon diskaun ini?

Apabila Anwar mengemukakan isu ini semasa persembahan Undang-Undang Bekalan 2024 untuk pembacaan kedua di Dewan Negara, beliau tidak mendedahkan apa-apa maklumat.

Walau bagaimanapun, pada pelancaran Smart #1 minggu lepas, Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) Tengku Zafrul Aziz menyatakan bahawa kerajaan akan menerbitkan butiran rancangan pada hari Jumaat, 8 Disember. Ini kemungkinan besar akan bertepatan dengan pembukaan aplikasi.

Insentif ini bertujuan untuk meningkatkan penggunaan kenderaan elektrik di Malaysia, selaras dengan Rancangan Laluan Transisi Tenaga Kebangsaan (NETR), yang bertujuan, antara lain, untuk meningkatkan bahagian pasaran basikal elektrik di Malaysia kepada 80% pada tahun 2050.

Anwar juga menyatakan bahawa kerajaan mengalu-alukan pelaburan Tenaga Nasional (TNB), Gentari, dan Tesla Malaysia sebanyak RM170 juta di Malaysia untuk menubuhkan 180 stesen pengecasan EV.

“Selaras dengan NETR, kerajaan menyediakan dana pembiayaan mudah sebanyak RM2 bilion untuk rancangan transisi tenaga kebangsaan,” kata Menteri.